Több mint 70 ember halt meg eddig Csehországban az idei influenzajárványban

2018 feb 26

Csehország-egészségügy-járvány 

Prága, 2018. február 26., hétfő (MTI)

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
 – Több mint hetven ember halt már meg eddig Csehországban az idei influenzajárvány következtében. Az áldozatok mintegy nyolcvan százaléka 60 évnél idősebb személy – közölte hétfőn a cseh egészségügyi minisztérium.

Százezer lakosból átlagosan közel kétezren (1954) influenzásak jelenleg. Az idén az influenzajárvány február elején kezdődött, s az egészségügyi szakértők szerint várhatóan legalább március közepéig eltart.
Tavaly január közepén tört ki a járvány és február végén csengett le. Súlyosabb megbetegedéssel 2017-ben több mint 300 személyt kellett kórházban kezelni. Az áldozatok száma a kimutatások szerint 108 volt.
Tekintettel a téli iskolai szünidőre az utóbbi két hétben gyorsan emelkedett a megbetegedések száma a gyermekek körében, míg az idősebbek közt a járvány gyengülőben van. Jelenleg mintegy 110 embert kezelnek kórházban influenza miatt.
A kórházak és a nyugdíjasotthonok tucatjaiban országszerte ideiglenesen megtiltották vagy erősen korlátozták a látogatásokat.
A csehországi influenzás megbetegedéseket az idén is főként a H3N2 vírustörzs okozza. Ez először 1968-ban jelent meg hongkongi influenza néven, és azóta ez az egyik legtöbb halálos áldozatot szedő vírustörzs.

kjk \ kigy \ kvs

MTI 2018. február 26., hétfő 12:15

FRISS