Több mint 300 milliós magyar-horvát kerékpáros fejlesztés indul Letenye vezetésével

2018 jan 30

Több, mint 300 millió forint felhasználásával, a magyar-horvát határon átnyúló európai uniós program keretéből indul Letenye és két horvát település együttműködésében kerékpáros, turisztikai fejlesztés.

Ma délelőtt a Városházán került sor a határon átnyúló horvát-magyar, “Happy Bike” elnevezésű nyertes projektünk megnyitójára.
Testvértelepüléseink: Perlak város, Ludbreg város és további partnerünk a projektben a Varasd Megyei Közútkezelő. a projekt vezető partnere: Letenye város

A rendezvényen Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos ismertette horvát vendégeink és partnereink részére a Mura Nemzeti Programot.

Dr. Szűcs Márton, a Közös Titkárság vezetője előadásában a 2014-2020-as programidőszak horvát-magyar határon átnyúló lehetőségeiről adott tájékoztatót.

A projektmenedzserek a részleteket ismertetve szóltak arról, hogy a határ mindkét oldalán kerékpárutakat építenek vagy meglévő utak mellett jelölik ki őket, több helyen pihenővel és kerékpártárolókkal, illetve információs táblákkal. Az idei érkezők számára kerékpáros és vízieszköz-kölcsönzőt is létrehoznak.

Projektmegnyitó beszédemben köszöntöttem a jelenlévőket, mely teljes terjedelmében az alábbiakban elérhető:

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink!

Engedjék meg, hogy megosszak Önökkel néhány gondolatot a mai nyitó beszédemben.
Letenye Város és a horvátországi partnertelepülések kapcsolata jelentős múltra tekint vissza, két horvátországi testvértelepülésünkkel Perlakkal és Ludbreggel kiváló kapcsolatot ápolunk. A határ mentiségből adódó jelleg, a határon átnyúló horvát-magyar kapcsolatok együttműködési lehetőségeket generáltak, kínáltak és kínálnak a jövőben is, mely Letenye Város számára, a továbbfejlődés érdekében kiemelten fontos.

Ma, ez a projektmegnyitó rendezvény egy jelképes gazdasági alapkőletétel is a projektpartnerek és a megjelentek számára. Kiváló szakembereket, projektmenedzsereket, elkötelezett és elhivatott munkatársakat ismertünk meg a horvátországi partnerekben és kollégákban. Az együtt gondolkodás, a közös ötletek, a térségből adódó előnyök és lehetőségek meghozták az elvárt eredményeket, talán fogalmazhatunk úgy is, hogy beérett a kemény munka, a sok egyeztetés és természetesen a lobbi gyümölcse.

A Magyarország és Horvátország közötti, határon átnyúló együttműködés az Európai Unió kohéziós politikájának 2014-2020-as időszakában újabb lehetőségeket nyújtott a határtérség és kisvárosunk fejlesztésére, melynek köszönhetően és eredményeképpen az „Egyedutai Kultúrház” épület komplex felújításával egy kerékpáros centrumot alakítunk ki a közeljövőben.
Az épület konferenciák és rendezvények megtartására, lebonyolítására is alkalmas lesz a felújítást, a beruházást követően. A projekt egyik jelentős eleme egy közigazgatási területen belüli kerékpár útvonal kijelölése és kitáblázása, több ponton pihenővel, több helyszínen pedig kerékpártárolókkal kiegészítve. Az útvonal a Mura árterében, a zártkertekben és városunk belterületén is átvonul, így hozzávetőlegesen 32 km hosszan nyújt lehetőséget a kerékpározás szerelmeseinek. A kijelölt útvonalak mellett tanösvényszerűen információs táblákkal bemutatásra kerül Letenye története, történelme, múltja, a látnivalók, a természeti- és épített értékeink.

Az aktív turisztikai ágazatok közül a geocaching, illetve a vadvízi evezés, kenuzás, mint sportlehetőségek is illeszkednek a horvát-magyar projekthez. A projekt keretén belül jelentős értékű eszközbeszerzésekre is sor kerül.

 

Tisztelt Partnerek, tisztelt Megjelentek!

Kérem, engedjék meg, hogy Letenye Város Képviselő-testülete nevében megköszönjem Önöknek – akik ma itt vannak – a potenciál felismerését, azt a sok erőfeszítést, mellyel a közös gondolkodás, a kiváló és gyümölcsöző kapcsolatok létrejöhettek, s melynek eredményeként ma itt találkozhattunk, s egy közös térséget képviselhetünk.

Végezetük kívánok Mindannyiunknak felhőtlen együttműködést, sikeres és példaértékű megvalósítást, a mai napra pedig élményekben gazdag konferenciát!”

 

FRISS