Tízszer annyi ventilátor, kétszer annyi klíma fogy az Extreme Digitalnál a hőség miatt

2018 júl 31

Az idei nyár forgalmi adatai tökéletesen szemléltetik, hogy miként befolyásolja a szezonalitás a magyarok internetes vásárlásait: a napok óta tartó hőség nyomán jelentősen megugrott a ventilátorok és a különböző klímaberendezések értékesítése. A nagy melegben még régi hűtőgépek is hajlamosabbak elromlani, ezek eladásai is emelkedtek a kánikulai időszakban.

A napok óta tartó hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a héten figyelmeztetést adott ki. A kánikula nemcsak közérzetünket, de az internetes vásárlásokat is befolyásolja – derül ki az Extreme Digital eladási adataiból.

A napok óta tartó kánikula nyomán a www.edigital.hu címen elérhető webáruházban megduplázódtak a klímaberendezések eladásai, míg ventilátorból az elmúlt napokban tízszer annyit rendeltek, mint egy átlagos napon. Ez egyébként nem egyedi tendencia, a korábbi években is hasonló növekedést lehetett megfigyelni: az eladások általában akkor ugranak meg, ha egymást követő öt-hat napig folyamatos a hőség.

Mivel az idei nyár eddig kevésbé volt forró, mint a korábbiak, így az elmúlt napokban lehetett érzékelni nagyobb mértékű növekedést a klímák eladásában. Az, hogy a kánikula csak július végére érkezett meg, a vásárlóknak is kedvez, hiszen az Extreme Digital már elindította a raktárkészlet kiürítését célzó akcióját, így akár 15-20 százalékkal olcsóbban is lehet klímaberendezést vásárolni. Egyelőre mind klímaberendezésből, mind ventilátorból jelentős mennyiségű készlet áll rendelkezésre. A nyári kánikula alatt a hűtőszekrényekből is több fogy az Extreme Digitalnál, mivel a melegben a régi, meglévő hűtőgépek kompresszorai nagyobb igénybevételnek vannak kitéve: mivel sűrűbben kapcsolnak be, nagyobb eséllyel romlanak el.

A magyar vásárlók leginkább split klímát vásárolnak otthonra, e típusoknál a hűtőegység a lakáson kívül van, a beltéri egység kerül a szobába. A hatályos uniós előírások nyomán az Extreme Digital kínálatában csak kizárólag energiahatékony működésű, inverteres klímák találhatók meg, amelyeket a régi berendezésekhez képest környezetkímélőbb hűtőgázzal töltenek fel. 2015 óta már csak végfelhasználói nyilatkozat birtokában lehet klímaberendezést vásárolni, amellyel a fogyasztó garantálja, hogy a klíma felszerelését szakember fogja elvégezni. Az Extreme Digitalnál a tanúsítvánnyal kapcsolatos ügyintézés online is megtehető.

Forrás:

EUROLEX CONSULTING KFT. – www.eurolex.hu

FRISS