Terrorizmus – Az izraeli elhárítás szerint támadások tucatjait hiúsították meg

2017 szept 28

Izrael-terrorizmus-hírszerzés-biztonság-fegyverek 

    Jeruzsálem, 2017. szeptember 28., csütörtök (MTI)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat meghiúsított egy jeruzsálemi terrorakciót, és az elhárító szervek világszerte több tucat merénylet megakadályozásához járultak hozzá – jelentette az izraeli média csütörtökön.

A Sin Bét letartóztatott két Um al-Fahhemben élő – egy 26 éves és egy 16 éves – izraeli arab fiatalt. A nyomozás adatai szerint mindketten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet befolyása alá kerültek, és fegyveres merényletre készültek a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél.
A Jediót Ahornót című újság honlapja, a ynet szerint hasonló akciót terveztek, mint amilyet két és fél hónappal ezelőtt a szintén Um al-Fahhemből elindult terroristák követtek el a Mecsetek tere közelében.
Július közepén a merénylők megöltek két őrt Jeruzsálem óvárosában az al-Aksza mecsethez vezető egyik kapu közelében, majd az odasiető biztonságiak lelőtték őket. Tettük után Izrael biztonsági kapukat próbált elhelyezni a mecsethez vezető utaknál, ami erőszakhullámhoz vezetett, és ezért a rend helyreállítása érdekében végül eltávolították a fémdetektoros beléptető kapukat.
Um al-Fahhemben szintén elfogtak egy másik, huszonnégy éves arab férfit is, akit törvénytelen fegyvertartással és az Iszlám Állam támogatásával vádolnak.
A Sin Bét nyomozói lefoglaltak két pisztolyt és lőszereket, valamint egy gépfegyvert is. A vádirat szerint a gyanúsítottak gyakran az Iszlám Államhoz közeli internetes oldalakat böngésztek, és a jeruzsálemi merénylet tervezése mellett Szíriába készültek, hogy csatlakozzanak a szélsőséges iszlamista harcosokhoz.
Emellett a Háárec című újság csütörtökön arról számolt be, hogy az izraeli hírszerzés több tucat külföldi terrortámadást hiúsított meg az utóbbi két évben információinak megosztásával.
A lap szerint az izraeli hírszerző szervek az utóbbi időkben szorosabbra fűzték kapcsolatukat a szövetséges országokkal a radikális iszlám elleni nemzetközi összefogás jegyében.
Izraeli figyelmeztetés akadályozta meg az Iszlám Állam terroristáinak tervbe vett merényletét az Albánia-Izrael közötti labdarúgó mérkőzésen, valamint belgiumi, török és francia merényletek előtt is óva intették külföldi kollégáikat, többször sikeresen megelőzve egy-egy akciót.
Az izraeli vezérkar hírszerzési ágazatai 2015 végén, a párizsi Bataclan színházban történt terrortámadás után szerkezeti változtatásokat hajtottak végre. Elhatározták, hogy jobban összpontosítanak a közel-keleti szervezetekkel kapcsolatban álló külföldi terroristákra, intenzívebben gyűjtenek róluk információkat. Azóta jelentősen javult a hírszerzési együttműködés az európai ügynökségekkel az Iszlám Állam és az al-Kaida elleni küzdelemben.

hsz \ kkz \ kvs

MTI 2017. szeptember 28., csütörtök 12:37

FRISS