Terápiás kutya, adományok és szeretet egy magyar oviban

2017 okt 16

Amellett, hogy az ovis korú gyerekeket megismertetik az állatok közelségével, észrevétlenül fejlesztik őket a terápiás kutya segítségével, mindeközben adományok gyűjtésével tanítják meg őket a felelősségvállalás és a segítés érzésére – lehet ennél több jót egy napba sűríteni? És milyen egyszerű. A recept: végy egy nyitott pedagógust…

Egy terápiás kutya látogatott a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodájába. Kabala elbűvölte a kicsiket, boldogan vették körül, a gyerekek pedig a foglalkozások alatt játszva fejlődhettek – számukra észrevétlenül. Az intézményben az állatok világnapjához kapcsolódóan szervezték meg a programot.

 „Az egyetem gyógypedagógia karán van állat asszisztált orientációjú képzés, itt a gyakorlatban is szeretnénk ezt megmutatni a hallgatóknak, hogy ez hogyan valósulhat meg. Itt most nem terápiás céllal csak bemutató céllal” –  mondta el Nagyné Zsilovits Tímea Óvodavezető.

Kabala azon ritka négylábúak közé tartozik, akik alkalmasak terápiás kutyának. Sokan hiszik, hogy terápiás kutyának minden eb kiváló lesz, aki nyugodt és szereti, ha simogatják, de ez közel sincs így. A terápiás állatokkal dolgozóknak hatalmas felelősségük van abban, hogy mennyire felkészült az adott kutya, akit bevisznek egy kisgyerekekből álló közösségbe. Kabalát már kölyök korában kiválasztották, így már a gazdához kerüléstől kezdve képezték, ingerekhez szoktatták és szocializálják.

Budai Georgina habilitációs kutya kiképző, terápiás kutya felvezető szerint maga a kutya jelenléte is már jótékony hatással van másokra, de a terápiás kutyusok munkája nem csak arról szól, hogy bevisszük őket egy intézménybe és ott simogatják őket, hanem kifejezett fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, ami egy bonyolult feladat nekik is.

Az óvodás gyerekek nagyon sok mindent megtanulnak egy ilyen játékos foglalkozás keretén belül. Különböző feladatokat csinálnak a kutyussal együtt, közben türelmesen várnak, koncentrálnak, és sokkal motiváltabbak, csak mert ott van a kutyus és ők szeretnének vele együtt dolgozni.”

A gyereke aktívan, boldogan vettek részt a kutyával való játékban és közben észrevétlenül fejlődtek. Majd, hogy egy kicsit közösségi felelősség tudatuk is fejlődjön, abban is segítettek, hogy a Kutyatár számára összegyűjtött adomány célba érjen.

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a kutya ember kapcsolatban sokoldalú, gyógyító, terápiás erő rejlik. Sőt, a kutyás terápiát sikeresen alkalmazzák értelmileg, mozgásban és beszédükben akadályozott gyermekek fejlesztésénél valamint autistáknál és tanulási zavarral küzdőknél is. MÁR CSAK HAGYNI KELLENE…

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS