„Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

2020 ápr 28

Kutyás téma nem csak kutyásoknak

Antoine de Saint-Exupéry szavai, talán a legnagyobb igazságot mondják el nekünk, állattartóknak. A felelősség azonban nem csak abban nyilvánul meg, hogy nevet adok neki, szeretetben tartom kiskedvencemet, minden nap játszom vele.

A felelősség, kötelesség is. Kötelezettséget vállalok nemcsak az állatomért, hanem a társadalomban való „gazdiként élek” szerepemért is.

Pár hétig újra „kutyás lettem”. Jött a szokásos rutin, amit a kutyatartók nagyon jól ismernek.
Ezalatt az idő alatt újra felszínre bukott az a gondolat, ami talán minden embert érdekel, akár van kutyája, akár nincs;

A kutyapiszok felszedése nem tartozik bele a felelősségvállalásba?

Az emberek az utcán sétálva lépten-nyomon beleakadnak a kis csomagokba, melyekkel a kutyák ajándékozzák meg a világot. A legtöbb gazdi becsületesen felszedi. De azokhoz intézném a kérdést, akik otthagyják, nemcsak a fűben, hanem a járdán, házak előtt; Mi játszódik le a fejükben? Miért gondolják, hogy rájuk nem vonatkozik ez a szabály?
Nem csak azért gond, mert valaki belelép, hanem mert az emberek azokra a kutyasétáltatókra szintén csúnyán néznek az utcán, akik becsülettel felszedik.

Ugyanakkor a másik oldalt nézve; A gazdi felszedi, aztán zsebre teszi és hazaviszi?! Mert ugyan vannak a városban kihelyezett gyűjtők, – sajnos nem a város minden pontján, – azonban van olyan terület, ahol több száz métert kell sétálni ahhoz, hogy találjon egy kukát, ahova eldobhatja a piszkot. Képzeljük el a szituációt, ahogy egy anyuka babakocsit tolva, nagyobb gyermekének kezét fogva és a pórázt tartva egyszerre, még egy kutyapiszokkal teli zacskónak is talál helyet a kezében a legközelebbi kukáig, ami lehet, hogy egy utcával arrébb lesz csak.

És a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy megtörténik olyan is, amikor a gazdi felszedi, eldobná a csomagot és rosszallást kap; hogy „Miért ebbe a kukába?”

Véleményem szerint, nemcsak az egyik oldalnak kell fejet hajtania és kompromisszumokat kötni ez előtt a kényes téma előtt. Akik pedig kutyát tartanak, figyeljenek jobban, tartsák be a kutyatartás egyik alapvető szabályát, így nem kerül kínos helyzetbe senki és szőnyeget sem kell kutyagumi miatt pucolni.

 Sz.N.Zs.

FRISS