Szülők és fiatalok összefogással léptek fel a depresszió ellen az Egészség Világnapján

2017 ápr 11

Az április 7-i Egészség Világnapját több ezer ember számára tette emlékezetessé egy maroknyi szülő és fiatal.

Budapest négy helyszínén, valamint Debrecenben és Győrben voltak megmozdulások a nemzetközi Egészség Világnapja alkalmából.
Az Egészség Világnapja idei témája a depresszió köré csoportosult. A depresszió soha nem volt könnyű téma, de napjainkban már igazi népbetegségként tekintenek rá. A kiváltó okok között szakértők szerint a családi háttértől a munkahelyi gondokig megannyi dolog megtalálható. De ami egyre inkább bebizonyosodik, hogy az antidepresszánsok – ahogy az a betegtájékoztatókban is le van írva – maguk is kiváltói lehetnek a depressziónak.

Az országszerte zajló egészségnapi megmozdulásokat épp ez ihlette. Mivel a magyar fiatalok és felnőttek egyaránt nagy számban depressziósnak vannak bélyegezve, így az elmúlt években csak nőtt azok száma, akik beleeshetnének az antidepresszánsok ilyenfajta csapdájába.

A megmozdulás részeként a szervezők és önkéntesek több ezer embert világosítottak fel a vényköteles szerekkel kapcsolatos veszélyekről. A felvilágosításra az „Igazság a drogokról” füzeteket használták, amit a Drogmentes Világért Alapítvány bocsájtott az önkéntesek rendelkezésére. A felvilágosító füzetek külön kitérnek a vényköteles szerek használatával járó veszélyekre is.

 

Így az Egészség Világnapján végül az országos megmozdulások révén több mint tízezer ember lett felvilágosítva az antidepresszánsok mellékhatásairól.

Írta: Magyar Prevenciós Alapítvány

FRISS