Bizonyára nektek is a kedvenc időtöltéseitek közé tartozik a nyaralás, kirándulás, kikapcsolódás. Éppen ezért szeretnék bemutatni egy olyan helyet, amely számomra igazán emlékezetes. Gyönyörű és izgalmakkal teli helyszíneket nem szükséges minden esetben a környező vagy akár távolabbi országokban keresni, hiszen Magyarország tele van ilyen lehetőségekkel. Gondoljunk akár a magyar ”tengerre” vagy az Alföldre, borvidékeinkre és az Európában egyedülálló termálvizes fürdőinkre.

Látványosságok a környéken

A Heves megyében található község körülbelül 1600 lakossal rendelkezik. Kihagyhatatlan helyszín az Északi-Bükk területén elhelyezkedő kis település. Budapestről körülbelül két óra alatt autópályán és főútvonalon is megközelíthető. Az út során akár a Kékes-tetőt is útba ejthetjük, amely az ország legmagasabb pontja a maga 1014 méter magasságával. Szilvásvárad közelében rengeteg nagyobb település is megtalálható. Először is fontos megemlíteni, hogy Egerbe is tehetünk egy túrát a híres Egri várba, ahol rengeteg programot kínálnak, úgy mint kézműves programok, tárlatvezetések, fegyverbemutatók és ostromjátékok vagy akár a fürdőben is megpihenhetünk. Továbbá a borok szerelmeseinek kedvez a szintén Egerben található Szépasszony-völgy, ahol közel 200 borospincével találkozhatunk. Északkeleti irányban található Miskolc, melynek egy városrésze Miskolctapolca, ami az ország egyik legszebb fürdőjének ad otthont termálvizes medencéivel. A barlangfürdőben élmény részleg és szaunázási lehetőség is van.

Szilvásvárad szépségei

Szalajka-völgy

Az egyik legnagyobb látványossága a Bükki Nemzeti Parkban található Szalajka-völgy, amely hatalmas területet foglal magában és rengeteg alternatívát biztosít a látogatók részére. Lehetővé teszi, hogy élvezzük a természet adta szépségeit túrázás közben. Az erdőben üzemeltetnek egy kisvasútat, melyet évente körülbelül 200 ezer fő is igénybe vesz, és segítségével könnyedén megtehetjük az utat a legnagyobb látványosságig, amely nem más, mint a Fátyol-vízesés. Érdekessége, hogy 17 méter magas, és 18 teraszból áll, természetvédelmi értéke van. A vasút mellett választhatjuk a gyalogos ösvényeket is, ha túrázni vágyunk. Emellett kerékpárbérlési lehetőség is rendelkezésünkre áll. Éttermek sokaságára és a souvenir árusító helyek tömkelegére számíthatunk A völgyben még megtalálható egy gyönyörű tó is, valamint múzeumlátogatásra is lehetőség nyílik. A Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum 1986 óta látogatható, egyedülálló erdészeti gyűjteménnyel bír, és a bükki állatvilágba is betekintést nyerhetünk. A múzeum környékén található a Kárpátok őre emlékmű is.

Istállós-kői barlang

Szilvásvárad másik híres látványossága az Istállóskői-barlang. Turista útvonalon juthatunk fel. A 600 méter magasan elhelyezkedő barlangot régen állattartásra használták, és innen ered a neve. A kutatások során emberi-és állati csontokat is találtak, valamint a régészek új fajokra bukkantak.

Lipicai ménes

Állatbarátoknak is találhatunk programokat, hiszen ki ne hallott volna a Lipicai ménesről ami szintén ezen kis településen található, ha már lovas nemzetnek hívnak minket mindenképpen megér egy látogatást a ménesudvar. Valamint a Lipicai ménistálló és lótörténeti kiállítás keretein belül a több mint 400 éves fajta történetébe nyerhetünk betekintést.

Gloriett-tisztás

A tisztás az erdei kisvasút végállomása. Ideális helyszín ha megpihennénk, de további túrázásra is lehetőség van, ugyanis a korábban említett Istállós-kői barlanghoz, vagy a Bükk-hegység egyes részeire is eljuthatnak a gyakorlott túrázók.

További látnivalók

Szilvásvárad közelében található Őserdőben rengeteg fát megcsodálhatunk, melyek meghaladhatják a 180 éves kort is. Szintén a településen található a Szabadtéri Erdei Múzeum is, ahol többek között a régi idők mesterségeit is megtekinthetjük. Ezen kívül még Hajtókocsi kiállítás és a Református kerektemplom is Szilvásváradhoz tartozik. A kijelölt túraútvonalakon akár egész napokat barangolhatunk a civilizációtól elég messze, nyugodt és csodálatos környezetben.

Összességében elmondható, hogy nem szükséges feltétlenül külföldre menni, ha kikapcsolódásra és szép tájakra vágyunk, ugyanis hazánk rengeteg természeti értékekkel rendelkezik. Szilvásvárad önmagában is szép és érdekes, de ha több napot is eltöltünk ott, akkor a környező településeket is érdemes megnézni. Főként azok számára ideális helyszín a kikapcsolódásra, akik nyugalomra vágynak.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/szilvasvarad-latnivalok.html