Száz látássérült emberre sem jut egyetlen vakvezető kutya az országban

2017 máj 3

Több mint 2,5 millió forintba kerül egy vakvezető kutya kiképzése és munkában tartása, és bár rengeteg látássérült életét könnyítenék meg, alig 1 százalékuk juthat csak ilyen ebhez – írja a HáziPatika.com.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának 2016-os felmérése szerint Magyarországon 33 ezer vak ember él, a látássérültek száma pedig meghaladja a 218 ezret.

Magyarországon az emberek 50 %-a még sosem járt látásvizsgálaton, pedig a megfelelő korrekció igen fontos lenne, és évente 5-6000 ember veszíti el teljesen a látását vagy válik súlyosan látássérültté.

Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat.

A HáziPatika.com szerint évente alig 30-35 új eb állhat szolgálatba. Tehát száz vak emberre kevesebb, mint egy segítő jut csupán.

A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolában a fenti számból mintegy 15-16 kutyát képeznek. A költségvetésben egy eb kiválasztásának, kiképzésének és közel 10 évnyi munkában tartásának költsége 2,5 millió forint. Öt kutyából csak egy bizonyul alkalmasnak a feladatra, és a képzésből kivont kutyák tesztelése és szűrővizsgálata is komoly összegeket emészt fel. Mindennek ellenére az igénylők térítésmentesen juthatnak hozzá a segítő ebekhez, gazdájuknak csak a napi ellátásról és az egészségmegőrzés miatt fontos kezelésekről kell gondoskodnia. Még a nagyobb orvosi költségeket is az alapítvány finanszírozza. Az igénylést követően a látássérültek egy hosszú várólistára kerülnek fel, nem ritkán évekig kell várniuk, amíg vakvezető kutyák kapnak. 

“Másfél éves korukig önkéntesek nevelik őket az alapítvány szakmai segédlete mellett. Itt megkapják azokat a fontos alapokat, amelyeket az ezt követő, nagyjából féléves kiképzési idő alatt hasznosíthatnak” – mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Lékáné Viszokai Katalin kiképző. A képzést követően újabb néhány hónapra van szükség, hogy a látássérült és a kutya párosa összeszokjon, és magabiztosan vegye a városi közlekedés minden akadályát. Hogy ez sikerült-e, egy közlekedésbiztonsági vizsgán kell bizonyítaniuk négytagú vizsgabizottság előtt – a törvény szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya vakvezető státuszba léphessen. Körülbelül 2-2,5 éves lesz ekkorra az eb, és egészségi állapotától is függően 8-10 évig maradhat szolgálatban.

Forrás: HáziPatika.com, kutyabarát.hu

FRISS