Szakács, mint álommunka

2019 jún 5 | Életmód, Hírek

Szegeden negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben.

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május 16-án, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A látássérültek életét segítő szegedi Kreatív Formák Alapítvány az Art Hotel Szegedet azzal a kéréssel kereste meg, hogy a szakképző iskolai tanuló Fehér Zsolt ezen a napon beállhasson a konyhába, megismerje a szakácsok és felszolgálók életét.

A Klúg Péter Iskola végzős diákja számítógép szerelőnek és karbantartónak tanul, ám nagyon szeret a konyhában tüsténkedni, így számára az egyik álommunka a szakácsoké. Az „álomnap” célja éppen az, hogy ilyenkor bármit kipróbálhatnak a jelentkezők, amit csak akarnak. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált. Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”.

A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Fehér Zsolt is ezt tette, méghozzá a szálloda séfjének, Goda Gábornak az oldalán. Természetesen Zsolti nem csak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, de annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” program kiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevőket ez a tapasztalat segítheti a későbbi pályaválasztásban.

Az Art Hotel Szegedben nagyon sikeresen zajlott az „álomnap”, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szállodában dolgozó kollégák nyitottan és elfogadóan álltak a témához. Az empátia mellett a fogyatékkal élők számára talán a legfontosabb, hogy támogassák őket önálló életük kialakításában, és ehhez természetesen a munka is szervesen hozzátartozik.

Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket. Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.

A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, az országban elsőként látássérültként Kurucsai Szabolcs náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik. A programokon a hotel munkatársai értékes tapasztalatokat gyűjtenek a fogyatékos emberekkel történő közös munka során, így nemcsak a résztvevők, hanem a házigazdák is sokat tanulnak, érzékenyebbé válnak.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK

Taróczy Balázs

Taróczy Balázs

Taróczy Balázs (Budapest, 1954. május 9. –) visszavonult magyar hivatásos teniszező. Ő az open era legsikeresebb magyar férfi teniszezője. Megalakulása (2000)...