Bár a kommunikáció, a self branding és a networking ma már a tudományos és technológiai pályán való érvényesüléshez is elengedhetetlen, számos tudományterület oktatása során még mindig nem kap elegendő hangsúlyt a kommunikációs képességek fejlesztése.

A Nők a Tudományban Egyesület
idén szeptemberben második alkalommal hirdeti meg egyetemista és Phd hallgató lányok és fiúk részére a SCINDIKÁTOR – TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓS VERSENYT, mely során a programban résztvevőknek

• lehetőségük nyílik a hatékony kommunikáció, a self branding elsajátítására, illetve
• kapcsolatot építhetnek területük piaci valamint tudományos szereplőivel is.

A SCindikátor program már az indulás első évében, a 2016/17-es tanévben kivívta népszerűségét a hallgatók körében: a versenyhez kapcsolódó programsorozat keretében ugyanis Egyesületünk mentori támogatással és különböző szakmai kurzusokkal segíti a kiválasztott pályázókat a kommunikáció, a self branding és a hatékony networking alapjainak elsajátításában.

A szervező Nők a Tudományban Egyesület célja egy olyan tudományos társadalom megteremtése, ahol mindkét nem egyelő eséllyel indul a tudás megszerzéséért, és szakmai fejlődésük, tudományos projektjeik azonos támogatással szolgálhatják a jövő nemzedékeit.

„MISSZIÓNK EGY OLYAN IDEÁLIS VILÁG MEGTEREMTÉSE, AHOL A NŐK ÉS FÉRFIAK TUDÁSA EGYFORMÁN ELISMERT A TÁRSADALMI ÉS A TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ FOLYAMATAIBAN”
– vallja Szigeti Fanni, a NATE ügyvezetője. És hogy valóban van létjogosultsága egy ilyen gondolatnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi SCIndikátor programban résztvevő 12 döntős és a zsűri tagjai közt is közel azonos volt a nemek aránya.

A LEHETŐSÉGEK TÁRHÁZA VÉGTELEN
DIÓHÉJBAN A 2016/17-ES SCINDIKÁTORRÓL

A tavalyi döntőn az ÉV SCINDIKÁTORA címet Muhi Kristóf, másodéves mérnök-informatikus hallgató vihette haza: az általa fejlesztett, képfeldolgozással működő alkalmazás a vakokat és a gyengénlátókat segíti hangos útmutatásokkal a dombornyomott Rubik-kocka kirakásában. A második díjat Takács Ádám, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos hallgatója érdemelte ki, a harmadik helyen pedig Solymosi Anita végzett. Anita gépészmérnökként a Pallasz Athéné Egyetem hallgatóiból álló team innovációját mutatta be: a csapat egy magyar fejlesztésű anyagból, szénszállal erősített alumíniumhabból készített az átlagnál 20 kg-mal könnyebb, a törésteszteken kiváló eredményeket elért motorbicikli vázat és lengőkart. Különdíjasunkként Korhecz Lillát, a PTE végzős épületgépész hallgatóját üdvözölhettük, aki gépészetileg és formailag is újraalkotta a radiátort: az általa újragondolt változatot bárhol használhatjuk a lakásban, akár térelválasztóként is funkcionálhat. Lilla a külcsín mellett a belbecsre is gondolt: a hőcserélőkben alkalmazott technológia által inspirálódva vízzel és olajjal fűtő radiátorokat álmodott lakásainkba.

ÚJ PERSPEKTÍVÁK – KARRIER – PROJEKTFINANSZÍROZÁS
HOGYAN ÉS MIÉRT ÉRDEMES 2017-BEN IS PÁLYÁZNI?
A pályázatra olyan alap-, mesterszakos vagy doktorandusz hallgatók jelentkezését várjuk,
• akik természettudományi, műszaki, informatikai, matematika szakon tanulnak,
• emellett szeretnék elsajátítani azokat a kommunikációs képességeket, melyek tudományos ötletük, projektjük, kutatási területük kreativ valamint szórakoztató bemutatásához szükségesek, és szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat a leendő szponzoraikkal, munkaadóikkal történő találkozás alkalmával is.

Az előválogatást és az ingyenes képzéseket követően a végső megmérettetésre, a SCINDIKÁTOR program döntője és AZ ÉV SCINDIKÁTORA cím átadása 2018. március végén lesz.

Ezen a rendezvényen a jelöltek már szakmai érdeklődők és a lehetséges partnerek, későbbi munkaadók előtt mutathatják meg elhivatottságukat. A legügyesebbek előtt pedig új perspektívák, projektfinanszírozási lehetőségek, és komoly karrierutak is megnyílhatnak. A lehetőség innentől adott.

Az online jelentkezés módja: max. 1 perces saját készítésű, a pályázó tudományos ötletét, kutatását bemutató videóval a JELENTKEZÉS oldalon.Jelentkezési határidő: 2017. október 6. éjfél
Inspirációs videó elérhető: ITT

KOMMUNIKÁCIÓ – SELF BRANDING – NETWORKING
EZZEL A PÁLYÁZATTAL MINDENKI NYER!

1. ELŐVÁLOGATÁS
Az előválogatás során a zsűri az ötlet kidolgozottságát, az előadásmód érthetőségét és minőségét, illetve azt vizsgálja, hogy a pályázó mennyire hitelesen tudja közvetíteni elkötelezettségét témája és annak népszerűsítése iránt.
Ha a jelentkező bejut a SCIndikátor programba, máris egy több alkalmas alapozó kommunikációs tréningen vehet részt, mely során szakemberek segítségével sajátíthatja el a helyes beszédtechnikát és fejlesztheti előadásmódját. A tréning hatékony segítséget nyújt a magabiztos szerepléshez és a meggyőző előadásmódhoz.

2. ELŐDÖNTŐ
A tréningeket követően a zsűri egy elődöntő keretében értékeli, mennyit sikerült a jelölteknek hasznosítaniuk a tanultakból, a továbbjutóknak pedig újabb, egyénre szabott kommunikációs mesterkurzust kínálunk.
Itt már célzottan a záró Science Show-ra készítjük fel a jelölteket, a beszéd- és előadástechnika mellett azzal is foglalkozunk, hogy milyen vizuális elemekkel teheti a jelölt még emlékezetesebbé az előadását.

3. SCIENCE SHOW: ORSZÁGOS DÖNTŐ
A program végén a különböző kutatási területek iránt érdeklődő tudományos és piaci szereplők részvételével megrendezett látványos Science Show-ban mutathatják be a jelöltek projektjüket, bizonyíthatják szakmai felkészültségüket és rátermettségüket.
Az Év SCIndikátora címet a több száz fős közönség szavazati alapján látványos show keretében hirdetjük ki. Az esemény élőben közvetítjük a világhálóra

Zsűritagok:
Dr. Balázsi Katalin, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Vékonyrétegfizika Laboratóriumának vezetője.
Kovács-Bernárdt Tamás, a ChimeIn.co alapítója, a LogMeIn volt ügyvezetője
Maróy Ákos, az Aero Glass, az EU Edge és az átlátszó.hu alapítója
Rosa Susana Durao Nhancale, tudományos kutató, szoftverfejlesztő, mentor
Dr. Simon Vilmos, egyetemi docens, BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, MEDIANETS laborvezető
Turcsányi-Szabó Márta, egyetemi docens, a T@T labor vezetője. ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék

Mentorok
Zsiros László Róbert, a SCIndikátor program mesterkurzusának vezető mentora, tudománykommunikációs szakértő, rádiós műsorvezető, a Szertár projekt alapítója
Orlai Balázs, designer / design startégia tervező
Stöckert Gábor, az index.hu Tudomány és Technológia rovatának vezetője

Fiúk és lányok jelentkezésére egyaránt számítunk, és szervezőként különös figyelmet fordítunk arra, hogy a versenyben résztvevők között mindkét nem legalább 40%-ban képviseltesse magát.