RÖVIDHÍR – Elemzők: szezonális hatások okozták a munkanélküliség alig mérhető emelkedését

2017 márc 29

Foglalkoztatás-Munkanélküliség

Budapest, 2017. március 29., szerda (MTI)

Szezonális hatásokkal magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők azt, hogy a vártnál kissé magasabb lett a december-februári munkanélküliségi ráta; 4,4 százalékra emelkedett a mutató a november-januárra közzétett 4,3 százalékról.

Az enyhe emelkedés szezonális hatásokkal magyarázható, a munkanélküliségi ráta téli időszakra jellemző emelkedését ugyanis mindeddig ellensúlyozta a munkaerőpiaci helyzet feszessége – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett foglakoztatási-munkanélküliségi  adatait kommentálva Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat. Az igen jelentős szakemberhiány pedig a termelékenység fokozását kényszerítheti ki a vállalkozásokból – tette hozzá.

egr \ gtr

MTI 2017. március 29., szerda 12:04

FRISS