Refluxbetegség – Dr. Herman Beáta írása

2019 okt 15

 

A nyelőcső reflux (más néven refluxbetegség vagy GERD) a leggyakoribb emésztési probléma, amelynek lényege, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.  A magyar lakosság közel 30%-ának vannak rendszeres refluxos panaszai. 

A refluxbetegség típusos tünetei a gyomorégés, émelygés, fokozódó nyálelválasztás, savas felböfögés, égő érzés a nyelőcsőben, torokfájdalom, savas szájíz, illetve amennyiben a savas gyomortartalom felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját és ott gyulladást okoz, a fájdalmas nyelés is a tünetek részét képezheti. Abban az esetben beszélhetünk reflux betegségről, ha a fentiek közül legalább két fajta panasz lép fel heti háromszor. A reflux betegségnek nemcsak típusos tünetei lehetnek, hanem kísérhetik alattomos (nem típusos), úgynevezett “nyelőcsövön kívüli” tünetek is.

Ilyen pl.: a “nem szív-eredetű mellkasi fájdalom“, a különböző légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti problémák: krónikus gégegyulladás, hangszálcsomó, krónikus torokgyulladás, “száraz torok”, ritkábban: arcüreg-és középfül gyulladás, “gégegörcs”, bizonyos alvászavarok, amelyek az éjszakai reflux okozta “mikroébredések” következtében lépnek fel, továbbá a savas reflux következtében kialakuló fogzománc károsodás is ide sorolható.

A fentiek tükrében elmondható, hogy a reflux betegség felismerése nem mindig könnyű, de szerteágazó tünetei és következményei miatt igen fontos a korai diagnózis és kezelés.

A diagnózis felállításában a gasztroenterológus szakorvos feladata feltérképezni a tünetek fennállása óta eltelt időt, hogy milyen élethelyzetben jelentkeznek a tünetek és ezek aktuálisan is fennállnak-e (rossz táplálkozási szokások, dohányzás, kávéfogyasztás, stressz, fizikai megterhelés), majd javaslatot ad ezen élethelyzetek megszűntetésére. A beteg kikérdezése és a panaszok meghallgatása alapján az orvos nagy biztonsággal meg tudja állapítani a reflux betegség kórisméjét, de a pontos diagnózis érdekében általában diagnosztikus vizsgálatra is sor kerülhet, (pl. gyomortükrözés).

A reflux sikeres kezelésében fontos szerepet játszik az étrend-, valamint az életmód megváltoztatása, amelyben a gasztroenterológus  szakorvos javaslatai és útmutatásai az irányadóak.

Jómagam gasztroenterológus és belgyógyász szakorvosként dolgozom. A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Gasztroenterológiai Osztályán gasztroenterológus szakorvosként, az endoszkópos laborban gyomor- és vastagbéltükrözéseket végző szakorvosként tevékenykedem. Emellett, 2019. júniusától újra a Richter Med Egészségügyi Központban működő gasztroentrológiai magánrendelésemen is rendelek.

Korábban a Zala Megyei Kórház Gasztroenterológiai Osztályán dolgoztam szintén gasztroenterológusként.

Fontos feladatomnak tartom a szakmai irányelveken alapuló páciens orientált betegellátást. Gasztroenterológiai vonatkozású kérdések megválaszolására várom a kedves pácienseket a Richter Med Gyógycentrumban!

 

 

FRISS