Öttusa-vb – A sikeres Eb jó alap lehet az eredményes szereplésre – ELŐZETES

2017 aug 21

Budapest, 2017. augusztus 21., hétfő (MTI) – A sikeres júliusi Európa-bajnokságot követően az év fő versenye, a világbajnokság kezdődik meg kedden az öttusázók számára Kairóban.

 A sportág első afrikai rendezésű felnőtt vb-jén 12 magyar versenyző indul.
    A minszki Eb-n a magyarok az oroszok mögött másodikként végeztek az éremtáblázaton egy első, három második és egy harmadik helyezéssel. Győzött a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású férficsapat, ezüstöt nyert egyéniben Kasza és Kovács Sarolta, illetve utóbbi Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával együtt a nők hagyományos versenyében, míg bronzzal zárt a Kasza, Kovács páros vegyes váltóban.
    Hasonlóan eredményes vb-szereplésre reálisan nem lehet számítani, mivel az utóbbi időben Európán kívül is akadnak szép számmal nagyon jó versenyzők, a dél-koreaiak és a kínaiak nagyon megerősödtek, de amerikai, ausztrál és egyiptomi öttusázók is értek már el kimagasló eredményeket. Ezzel együtt a magyarok így is az éremesélyesek közé tartoznak több számban. A tavalyi olimpia ugyan nem volt sikeres a számukra, de az azt megelőző moszkvai világbajnokságon a női szakág két aranyat nyert – Kovács Sarolta egyéniben, illetve csapatban Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával győzött -, ezzel a magyar küldöttség az élen végzett az éremtáblázaton.
    Kairóban a résztvevők dolgát alaposan megnehezítheti, így a végeredményt is érdemben befolyásolhatja, hogy nap közben 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.
    A lebonyolításban annyi változás lesz a korábbi évekhez képest, hogy a hagyományos versenyek döntőjét két nap alatt rendezik meg. A női selejtezővel együtt a férfiak körvívását is lebonyolítják pénteken, majd szombaton a férfiak éremcsatározásának folytatása mellett a női körvívásra is sor kerül, végül a nőknek vasárnap osztanak érmet egyéniben és csapatban.
    Az idei évtől a csapatok összeállítását már nem kell előre megadni, azaz nemzetenként a legjobb három helyezett pontszáma adja ki a végeredményt a válogatottak rangsorában.  

    A kairói világbajnokság magyar indulói:
    férfiak:
    ———
hagyományos verseny: Demeter Bence, Harangozó Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám
váltó: Demeter Gergely, Tomaschof Soma 
    
    nők:
    —-
hagyományos verseny: Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Zs. Tóth Anna
váltó: Simon Sarolta, Réti Kamilla

    X X X 
vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Demeter Gergely  
 
    A program:
augusztus 22., kedd – férfi váltó   
augusztus 23., szerda – női váltó
augusztus 24., csütörtök – férfi selejtező
augusztus 25., péntek – női selejtező, férfi körvívás   
augusztus 26., szombat – férfi döntő, női körvívás   
augusztus 27., vasárnap – női döntő
augusztus 28., hétfő – vegyes váltó

sgr \ slr

MTI 2017. augusztus 21., hétfő 10:15

FRISS