Otthoni majális programötlet

2020 ápr 15

Top 5 majális hangulatot idéző film

Idén a koronavírus miatt elmaradnak a majálisi programok is. Pedig én minden évben annyira várom a majálisi forgatagot, valamiért nagyon odavagyok az egészért. Talán azért, mert a gondatlan gyerekkoromat juttatja eszembe, azt, hogy végre jön a jó idő, kinyit a strand, a két medencéjével, és kezdetét veszi a nyári önfeledt programokra való hangolódás. Persze már ez sem olyan, mint régen, de valahogy mégis, mégis ott van az a bizonyos régi szép idők hangulat az egészben. Ezért hát rögtön elkezdtem a fejemet törni, hogy hogyan is lehetne menteni a menthetőt, és eszembe is jutott a megoldás, a filmek… Kerestem is gyorsan 5 majálisi hangulatot idéző filmet, amit nektek is ajánlok május 1-jére! Szóval éljen május elseje, és éljenek a retro filmek!

Made in Hungária

A film, ami nélkül egyetlen majális sem telhet el! Akkor miért pont ebből az otthonülős, karantén majálisból maradna ki? Kicsit elcsépelt, kicsit sokszor láttuk már, de abszolút megunhatatlan, és visszaadja, legalábbis számomra, azt az igazi majálisi hangulatot. A 2009-ben bemutatott magyar zenés filmvígjáték már csak a zseniális Hungária számok miatt is érdemes megnézni. A történetet bizonyára mindenki jól ismeri, sőt valaki talán kicsit bele is tudja élni magát egy-egy szereplő helyzetébe. Ami garantált, hogy ez a film egy pár évnyit biztosan visszarepít és felidézi a régi szép emlékeket, ráadásul egyébként is elég jókat lehet rajta nevetni.

Csocsó, avagy éljen május elseje!

Egy zseniális film, a szintén Zseniális Koltai Róberttől, Koltai Róberttel. Ennek a filmnek ugyanis részben a forgatókönyvét is Koltai Róbert írta meg, ő rendezte, de a főszerepet is ő játssza. A téma adott: szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején, és Csocsó, a tanár, aki nagy erőkkel szervezi a május elsejei munka ünnepélyét. Ezen a kdves történeten keresztül ismerhetjük meg az akkori világot, a besúgórendszer és a szabadság korlátozásának nehézségeit.

Állami Áruház

Egy igazi klasszikus, még 1952-ből. Őszintén én még nem láttam ezt a filmet, de utána olvasva nagyon felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy én biztosan megnézem majd a nagy napon ezt a „magyar zenés, propagandisztikus filmvígjáték” -ot, ami egyébként Gertler Viktor rendezett, és a kor legnépszerűbb színészei játszanak benne. A film egy állami áruház dolgozóinak „tökéletes” életét mutatja be, egy kis jókedvvel, romantikával, és sok-sok vidám dalolászással fűszerezve, szerintem ennyit elég is tudnunk róla így elsőre.

Csapd le csacsi!

Egy magyar filmszatíra, ami 1992-ben került bemutatásra. A film története: Bea és Géza fiatal házasok, már a házuk is felépült, azonban Bea levelet kap a nemi gondozóból, mi másra gondolhatna, a férje megcsalta. A harc megkezdődik a harc a házaspár között, de közben a szomszédban bevetésre készül egy szupertitkos munkásőr kommandós csoport, akiket ugyan már feloszlattak, de ők nem hagyták magukat. És hogy ezek után mi történik, az csak akkor derül ki, ha megnézzük a filmet!

A tanú

A végére az egyik személyes kedvencemet hagytam. Szintén egy filmszatíráról van szó, ami  Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját is elnyerte. Bár 1969-ben készült el, azonnal betiltották, tíz évet egy dobozan pihent, a bemutatóra csak 1979-ben kerülhetett sor. Ez a film igazi kultuszfilmmé vált, olyannyira, hogy mi még az iskolában is megnéztük annak idején. A filmben Pelikán Józseffel követhetjük végig a személyi kultuszra épülő kommunista időket, és élhetünk át megannyi kalanddal átszőtt megpróbáltatást.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/otthoni-majalis-programotlet.html

FRISS