Ötödével nőtt a magyar Erste működési eredménye

2017 nov 3

Gazdaság-Erste

    Budapest, 2017. november 3., péntek (MTI)

Az Erste Csoport stabil eredményeihez az Erste Bank Hungary is hozzájárult, a magyar pénzintézet működési eredménye csaknem az ötödével nőtt az első kilenc hónapban az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás szerint – közölte az MTI-vel a pénzintézet pénteken. Az Erste Csoport 987,6 millió euró nettó nyereséget ért el 2017 első kilenc hónapjában.

A lakossági üzletág kiemelkedő növekedését részben a sikeres Citibank akvizíció magyarázza: a bevételek 13 százalékkal nőttek ezen a területen január és szeptember között a megelőző év hasonló időszakával összevetve – olvasható a közleményben.
Különösen kiugró volt a hitelkihelyezések növekedése: az új jelzáloghitelek folyósítása 23 százalékkal nőtt a múlt év első három negyedévéhez viszonyítva, míg a fogyasztási kölcsönök kihelyezése 45 százalékkal nőtt.
Az Erste Bank tapasztalata szerint az értékesítés fokozatosan tolódik a fogyasztóbarát kölcsönök felé.
A pénzintézetnél a felére zuhant a nem teljesítő hitelállomány aránya, a betétállomány pedig majdnem a harmadával nőtt.
A még külön jogi egységként működő Erste Befektetési Zrt. 20 százalék feletti bevételnövekedést és a nyereség több mint 60 százalékos emelkedését könyvelte el.
A vállalati üzletágban a tavalyi év hasonló időszakához képest a teljesítő hitelállomány 14 százalékkal, a vállalati betétek 13 százalékkal emelkedtek. A nem teljesítő hitelállomány nyolc százalékról egy százalékra csökkent.
A hitelállomány növekedésében főleg a kis- és középvállalati üzletágban elért 23 százalékos növekedés játszott döntő szerepet, a kkv-ügyfelek száma 5 százalékkal emelkedett.

gvaz \ egr \ gkv

MTI 2017. november 3., péntek 9:26

FRISS