Orosz diplomatát neveztek ki az ENSZ-ben az új terrorellenes központ vezetőjévé

2017 jún 22

ENSZ- terrorizmus

Washington, 2017. június 22., csütörtök (MTI)

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Vlagyimir Voronkov személyében orosz diplomatát nevezett ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet újonnan létrehozott terrorellenes központjának vezetőjévé.

A terrorellenes központot António Guterres javaslatára hozta létre az ENSZ, s a közgyűlés június 15-én szavazta meg. Az új központ feladata az lesz, hogy egyeztesse és összefogja a világszervezet különböző ügynökségeinél és részlegeiben, egymástól függetlenül terrorelhárítással foglalkozó tevékenységeket.
“Az a gondunk, hogy 38 részlegnél foglalkoznak terrorelhárítással és ezt koordinálni kell. Logikus tehát, hogy egyetlen iroda és egyetlen felelős személy kezében összpontosuljon a munka” – jelentette ki Guterres a Voronkovot bemutató sajtókonferencián az ENSZ New York-i székházában.
Az orosz diplomata korábban bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél dolgozott. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy kinevezése Oroszország ENSZ-beli pozícióinak erősödését is jelenti. Vlagyimir Voronkov az ENSZ-főtitkár helyetteseként dolgozik majd.     Szerdán egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely üdvözli, hogy afrikai haderőt telepítenek a Szahel-övezetben lévő dzsihadisták elleni harcra. Az afrikai katonák vezénylése Washington és Párizs közösen kidolgozott tervezete volt. A határozat elfogadása mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az afrikai katonák ENSZ-felhatalmazást is kapnak terrorellenes küzdelmükhöz.
A Szahel-övezetbe küldendő kontingensben Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger katonái vesznek részt.

kjj \ kgd \ bzt

MTI 2017. június 22., csütörtök 5:51

FRISS