Nőnapon a 100 éves női választójogot ünnepli Bécs

2018 Már 8

Bécs, 2018.03.08. (Eurocomm-PR)Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából a Bécsi városháza „A nők választják a jövőt: Szerepvállalás – demokrácia – részvétel“ címmel szervez programot. A női politikai kérdéseket felölelő rendezvény ingyenes koncerttel, kiállítással és szakmai beszélgetéssekkel várja az érdeklődőket.

Ausztriában 100 évvel ezelőtt, 1918 novemberében terjesztették ki a választójogot a nőkre. Március 8-án, a nők iránti megbecsülés és tiszteletadás napján Bécs ezért a nők társadalomban betöltött szerepét ünnepeli. „A nők választják a jövőt: Szerepvállalás – demokrácia – részvétel“ című programsorozat 16 órakor Sandra Frauenberger, Bécs női ügyekért felelős városi tanácsnokának köszöntőjével kezdődik, amit női politikai kérdéseket érintő szakmai előadások követnek a városháza tanácstermében. Lesz szó például a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről, a nők politikai érvényesüléséről és a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről, valmint a nők közügyekben és a politikában betöltött szerepvállalásának fontosságáról. A munka világát érintő digitalizáció és annak új kihívásairól pedig a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff) ad tájékoztatást.

„A nők útja a városházán“ című tematikus sétán betekintést nyerhetnek az érdeklődők a nők politikában betöltött szerepének történelmi vetületeibe. A „Bécs. A város nagy lányai“ című portrékiállításon pedig a bécsi nők 16 kiemelkedő alakjával és azok munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítás idén két emléktáblával egészült ki, amely az idén 100 éves osztrák női választójogra emlékeztet. A Bécsi könyvtár ezt a tematikát követve a könyvtár azon gyűjteményébe enged betekintést, amely a női emancipáció témáját öleli fel. Ezt követi majd egy könyvbemutató, mely a 70-es évek bécsi feminista mozgalmát mutatja be. A programot 18.15.kor Clara Luzia élő koncertje zárja a városháza dísztermében.

Március 7. és 11. között kerül megrendezésre a TRICKY WOMEN 2018 animációs filmfesztivál Bécsben, ahol kizárólag olyan filmeket mutatnak be, amelyeket nők készítettek. Az immár 17. alkalmommal megrendezésre kerülő filmtalálkozón olyan politikai és dokumentumfilmek kerülnek reflektorfénybe, amelyek a nők egyenjogúságára kívánják felhívni figyelmet. A díjátadóra vasárnap kerül sor a METRO Mozikultúrházban.

További sajtóinformáció: www.eurocommpr.hu

Kövessen minket Facebookon és Twitteren is!

Kép: Copyright: © WienTourismus/Christian Stemper

FRISS

MI VOLT 1956, BARÁTOM?

MI VOLT 1956, BARÁTOM?

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20....