Női kézilabda világbajnokság – Egy győzelem és egy vereség

2019 dec 2

Magabiztos siker a nyitányon

Már szünetre eldöntötte a pontok sorsát a magyar válogatott a Kazahsztán elleni vb-nyitányon, végül a mieink 24 góllal győztek. Folytatás vasárnap Spanyolország ellen, magyar idő szerint 10 órától.

Női világbajnokság, C-csoport, 1. forduló, 2019. november 30. (szombat):
MAGYARORSZÁG-KAZAHSZTÁN 39-15 (22-8)
Yatsushiro, játékvezetők: Hizaki, Ikebucsi (japánok).

MAGYARORSZÁG: Bíró, Faluvégi 2, Háfra 2, Kiss, Klujber 3, Kovács 1 (1), Kovacsics, Lukács 5, Márton 7, Schatzl 7, Szabó 3, Tomori, Tóth 5 (2), Tóvizi 1, Triffa, Vámos 3.

Edző: Kim Rasmussen.

KAZAHSZTÁN: Abdikhamit, Abilda 5, Aitenova, Alexandrova 4, Baranovskaya 3 (1), Davydova, Jumadilova, Khardina 1, Pikalova, Poilova, Pupchenkova, Rejemetova 1, Seitkassym, Sitnikova 1, Sitnikova, Syzdykova.

Edző: Beknazarov Berik.

Kiállítások: 2, ill. 0.
Hétméteresek: 4/3, ill. 1/1.
Triffa- Lukács, Kovács, Kovacsics, Tóvizi, Háfra, Schatzl sorral kezdődött a találkozó, a magyarok első találatát pedig Lukács szerezte, majd Kovács hetest harcolt ki, de Klujber a kapufára dobta. Döcögős kezdés és sok hiba jellemezte az első pár percet, nehezen indult be a magyar válogatott motorja. Kiváló szélső játékkal indult be a magyar henger, Schatzl jól szállt be a mérkőzésbe, előbb észrevette, hogy üres a rövid sarok, majd Tomoritól kapott jó labdát és ejtette be a kapuba, harmadik találatát pedig ziccerből pattintotta a hálóba (8-3). Kazah időkérés következett. Lukács is biztos kézzel lőtte a helyzeteit, egymás után kétszer is betalált a bal fölsőbe. A második negyedben egyre több hiba csúszott a kazahok játékába, míg a mieink sorra szerezték a könnyű gólokat (14-5). Triffa húsz perce után Kiss érkezett a kapuba. Faluvégi szerezte a magyarok 17. találatát, aki szépen ejtett a hálóba, ezzel már tíz volt a különbség a mieink javára, Kiss pedig hetest védett. Az első félidő utolsó percére 13 gólos magyar vezetéssel fordultunk, Szabó pedig egyel növelte a magyar gólszámot a szünetre (22-8).

A folytatást több technikai hibával kezdte a magyar válogatott, Kazahsztán egy 4-1-es sorozattal nyitott, Tóvizit pedig kiküldték két percre (23-12). Nehéz tíz perc után időt kért Kim Rasmussen, majd Schatzl törte meg a gólcsendet, Kisst pedig Bíró váltotta a kapuban az utolsó húsz percre, aki több szép védést is bemutatott. Feltámadt a magyar együttes és Vámos is feliratkozott a góllövők listájára, Mártonnak pedig megjött a gólkedve, egyre nagyobb és bátrabb gólokat lőtt szélről, időt kért Kazahsztán. Hat perccel a vége előtt már húsz volt közte, ezúttal Klujber tört be és lőtt a kapu jobb oldalába (34-14), majd Tóth ismerte fel a lehetőséget, így ismét kazah időkérés következett. Nem kellett izgulnunk az utolsó percekben, látványos örömjátékkal fejezték be a találkozót a magyarok, Bíró továbbra is kiválóan védett a kapuban, Vámos is szép gólt lőtt, majd Márton készített elő kína figurát Klujbernek. A magyar csapat végül 24 góllal győzte le Kazahsztánt. 

Kovacsics Anikó.jpg

A mérkőzés legjobbjának Kovacsics Anikót választották.

Kim Rasmussen: – Olyan mérkőzés volt, mint amit vártam, a második félidő első 8-10 perce viszont nem úgy alakult, mint ahogy szerettem volna, de hát ez volt az első mérkőzésünk a világbajnokságon. Mindenki kapott lehetőséget, hogy bizonyítson, így senki sem lehet fáradt holnapra, hiszen tudjuk, hogy Spanyolország 15 góllal verte Romániát és mindig azt mondom, hogy a spanyol válogatott nagyon veszélyes. A mai mérkőzésen domináltak a szélsőink, nagyon sok gólt tudtak lőni, gyorsan tudtak indulni, csináltuk nekik a lehetőségeket. Lehet, hogy a következő mérkőzéseinken nem tudunk ilyen hatékonyan játszani szélen, de örülök, hogy mind a négy szélsőnk ilyen szépen tudott bemutatkozni a vb-n. Nagyon jó napunk volt, de holnap kemény lesz.
Schatzl Nadine: – Örülök, hogy ilyen nagy különbségű győzelmet tudtunk aratni, nagyon sok szélsőhelyzetre számítottunk mindkét oldalon és boldog vagyok, hogy ezt így tudtuk meghálálni a lövőinknek. A védekezésünk egész jó volt, hiszen nagyon kevés gólt kaptunk hatvan perc alatt, tudtunk pár dolgot gyakorolni, ami holnap a spanyolok ellen jól jöhet. Azt gondolom, hogy ma tényleg azt csináltuk a pályán, amire felkészültünk, a hibáinkat pedig holnapra megpróbáljuk kijavítani. Nagyon jól teljesítettek a fiatal játékosok egytől-egyig, nagyon bízom benne, hogy a többi meccsen is így fognak szerepelni. A spanyolok ellen egyértelmű győzelmet szeretnénk, három-négy olyan játékosuk van, akikre nagyon kell koncentrálnunk, de tavaly is sikerült, így idén is sikerülhet őket legyőzni.

Vámos Petra: – Nagyon jól éreztem magam, már nagyon izgatott voltam, hogy elkezdődik a világbajnokság, amit már mindenki nagyon várt. Élvezet a lányokkal együtt játszani, nagyon hamar befogadtak és úgy érzem, mintha már hosszú ideje itt játszanék. Az elején voltak nehézségeim, de úgy érzem, hogy már kezdek belejönni és mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobb leszek. Kazahsztánra komolyan felkészültünk, hiszen az első mérkőzéseken nagy meglepetések tudnak történni. Nem gondolkozom azon, hogy a további mérkőzéseken mennyi játéklehetőséget kapok, amikor pályára kerülök, azt kell maximálisan megoldanom. Már az a tény, hogy itt lehetek egy hatalmas élmény számomra.

Márton Gréta: – Kicsit elfáradtam, de szerintem ez a csapatról is elmondható. Szerettük volna nagyon jól elkezdeni ezt a világbajnokságot és szerintem ez sikerült is. Szerettük volna gyakorolni a kínai figurát, hogyha esetleg ilyen szituációra kerül a sor, akkor tudjunk újat húzni. Izgultam egy kicsit, hogy sikerül-e, mert élesben még sosem próbáltuk. Nagyon készültem fejben a mai mérkőzésre és szerettem volna nagyon jól bemutatkozni. A lányoknak köszönhetően nagyon jó helyzetekbe kerültem és örültem, hogy sikerült minden helyzetemet gólra váltani. Amikor kezdtem elfáradni, mindig kinéztem a kispadra és láttam, hogy buzdítanak és ez nagyon sokat jelentett nekem.

A csoport állása: 1. Magyarország 2 p (+24), 2. Spanyolország 2 p (+15), 3. Montenegró 2 p (+4), 4. Szenegál 0 p (-4), 5. Románia 0 p (-15), 6. Kazahsztán 0 p (-24)

Szűk vereség a spanyolok ellen

hírek.jpg

Végig hátrányban játszott a magyar válogatott Spanyolország ellen a Japánban zajló női világbajnokság második csoportmérkőzésén. A spanyol együttes nagy különbséggel kezdte a találkozót, amit már nem sikerült visszahoznunk. A hétfői szünnapot követően Montenegróval találkoznak a mieink kedden.

Női világbajnokság, C-csoport, 2. forduló, 2019. december 1. (vasárnap):
SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 29–25 (18–13)
Kumamoto, játékvezetők: Christiansen, Hansen (dánok).
SPANYOLORSZÁG: Arderius, Cabral 7, Cesareo, Echeverria 1, Fernandez 5 (3), Gonzalez 1, Gonzalez 1, Gutierrez 3, Hernandez 2, Lopez 3, Lopez 1, Navarro, Nunez, Pena 4, Rodriguez 1, Zoqbi.

Edző: Viver Arza Carlos.

MAGYARORSZÁG: Bíró, Faluvégi 2, Háfra 2, Kiss, Klujber 1 (1), Kovács 1, Kovacsics 2, Lukács 4, Márton 2, Schatzl 2, Szabó 2, Tomori, Tóth 1, Tóvizi 5, Triffa, Vámos 1.

Edző: Kim Rasmussen.

Kiállítások: 8, ill. 10.
Hétméteresek: 3/3, ill. 1/1.
A spanyol válogatott kezdte jobban a találkozót, amely hat perc után már 4-0-ra vezetett, a magyar szövetségi kapitány ki is kérte első idejét. A kihagyott helyzetek után sikerült javítani, Lukács lőtte a mieink első gólját, majd Schatzl szerzett labdát és értékesítette a ziccert. A 9. percben kapust cseréltek a mieink, Kiss váltotta Bírót. Meggyűlt a bajunk De Paulával is, rendre elakadt benne a labda, de Barbosa és Fernández játékával sem tudtunk mit kezdeni. Nem állt össze sem a támadójátékunk, sem a védekezésünk, a spanyolok könnyen kerültek helyzetbe, szélről viszont továbbra is eredményes volt a magyar együttes. Tóth érkezett irányítóba, Tóvizivel meg is találták a közös hangot, gyors támadásból kétszer is jó labdát adott a beállónknak, aki egymás után a harmadik helyzetéből is gólt szerzett (12-8). Triffa jól mutatkozott be, majd Faluvégi is beszállt szélen, így spanyol időkérés következett. A félidő végére mintha megtalálta volna a játékot a magyar csapat, labdákat szerzett hátul, amelyeket gólra váltott elöl, kettőre is fel tudott zárkózni a magyar együttes (14-12), ám újra spanyol gólzápor következett. Az utolsó másodpercekben hetest kaptak a spanyolok, ráadásul Klujbert kiküldték két percre, Bíró érkezett a kapuba, akinek elakadt a lábában Fernández lövése, a szünetre öt gólos hátrányban mentek a mieink.

A folytatásban is sokat hibázott a magyar válogatott, amelyet ráadásul emberhátrányban kezdtünk. Bíró szép védést mutatott be, az eddig hibátlan Márton pedig nagy magabiztossággal lőtt gólt, de nagy javulást nem mutatott a magyar csapat játéka a szünet után, továbbra is öt találattal mentek a spanyolok tíz perc után. Kim Rasmussen időt kért, de nem tudtunk közelebb zárkózni a spanyolokhoz, Navarro kiválóan védett, még hetest is fogott, a 42. percben már hét gólos volt az ellenfél előnye. Bíró elkapta a fonalat, előbb ziccert hárított, majd Pena hetesét védte, a spanyol ugyan összeszedte a kipattanót, de Bíró újra hárította Pena próbálkozását. Támadásban viszont továbbra sem találták a ritmust a mieink, így ismét időt kért a magyar szövetségi kapitány. Újra sikerült feljönnünk ötre, Tóvizi már az ötödik helyzetéből szerezte az ötödik találatát (25-20). Schatzllel szemben követtek el szabálytalanságot, akit ápolni kellett. Jól működött a beállójátékunk, ezúttal Szabó szerzett gólt, ezzel háromra zárkózott fel a magyar együttes, a spanyolok pedig ismét időt kértek.  Három perccel a vége előtt hetest harcolt ki Spanyolország és újra visszaállt az öt gólos különbség. Időn túli szabaddobásból még tudtunk kozmetikázni a végeredményen, a magyar csapat négy gólos vereséget szenvedett a spanyol csapat ellen.

Tóvizi Petra.jpg

A mérkőzés legjobbjának Tóvizi Petrát választották.  

Kim Rasmussen: – Az elejétől kezdve hátrányban voltunk, végig rohantunk az eredmény után. Nagy nyomás alatt játszottunk, de figyelembe kell venni, hogy ez egy fiatal csapat, annyit még nem voltunk együtt, hogy ezt meg tudjuk oldani. Az első félidőben szinte nem volt védésünk, a folytatásban beállt Bíró Blanka, aki fantasztikusan védett. Folyamatosan változtatnunk kellett, de igazából nem tudtunk jó helyzeteket kialakítani. Rengeteg eladott labdánk volt, próbáltam forgatni a csapatot, pozíciókat váltottunk, meg kellett néznem, hogy mi működik. Ha hátrányban vagyunk, meg kell találnunk azt az egy dolgot, ami működik. Mentálisan ez egy kicsit nehéz időszak volt most, olyan kézilabdát kellett játszanunk, amit eddig még nem nagyon játszottunk és ez hozta a stresszfaktort a mérkőzésbe. Az én feladatom, hogy a csapatot visszaemeljem arra a szintre, ahol vagyunk, hogy a következő mérkőzések már úgy sikerüljenek, ahogy szeretnénk. Ma nem volt esélyünk a nagyon jó formában játszó spanyolok ellen.

Faluvégi Dorottya: – Örülök neki, hogy labdákat kaptunk és jól tudtunk élni ezekkel a lehetőségekkel, de sajnos ez sem volt elég, hogy meg tudjuk verni a spanyolokat. Azzal vertek meg minket, hogy hagytuk őket a saját játékukat játszani és nem tudtuk megtörni a lendületüket. Nem gondolom, hogy ránk volt kihegyezve a mai játékuk, rájuk ez a játék a jellemző, nem mutattak olyat, amire ne számítottunk volna, inkább mi nem voltunk ma fókuszáltak. Nem dőlt össze a világ, még nagyon az elején vagyunk a világbajnokságnak, úgyhogy most meg kell fognunk egymás kezét és csak előre kell néznünk.

Bíró Blanka: – Úgy gondolom, hogy a mérkőzés elején kialakult nagy különbség végig kísért minket, ezzel nagyon megnehezítettük magunknak a találkozót. Volt már rá példa a felkészülés során, hogy az első és a második félidő eleje nem sikerült jól, erről külön beszéltünk, hogy nagyon kéne figyelnünk. Nem szabad most csüggednünk, még nagyon sok meccs van előttünk, menni kell tovább. Most lesz egy szünnapunk, ami jót fog tenni nekünk, kitisztíthatjuk a fejünket és több időt készülhetünk Montenegróra. 

Tóvizi Petra: – Az elején lett köztünk egy nagy különbség, amit nem tudtunk ledolgozni, de nagyon küzdött a csapat. Jobban oda kell figyelnünk a jövőben, hogy ne alakulhasson ki ilyen nagy különbség és akkor könnyebben vissza tudunk jönni a meccsbe. Nagyon jó csapat a spanyol válogatott, nagyon gyorsak, ma nem működött ellenük a játékunk. Most le kell vonnunk a tanulságokat és mennünk kell tovább.
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 p (+19), 2. Montenegró 4 p (+13), 3. Magyarország 2 p (+20), 4. Románia 2 p (-10), 5. Szenegál 0 p (-9), 6. Kazahsztán 0 p (-33)
A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint):
2019. december 3. kedd 7:00 Kumamotó: Magyarország-Montenegró (Tv: M4 Sport)
2019. december 4. szerda 11:00 Jacusíró: Magyarország-Szenegál (Tv: M4 Sport)
2019. december 6. péntek 11:00 Jacusíró: Románia-Magyarország (Tv: M4 Sport)

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kumamoto): december 8., 10., 11.
Elődöntők, az 5. helyért, a 7. helyért (Kumamoto): december 13.
Döntő, a 3. helyért (Kumamoto): december 15.
Forrás: MKSZ

FRISS

Felpörgött a ruhaeladás az eMAG-on

Felpörgött a ruhaeladás az eMAG-on

A járvány nyomán a ruházati cikkek értékesítése is meglódult az eMAG-on: a rendelések java ősszel és télen érkezett, a legtöbben valamilyen lábbelit, kabátot,...