New Jersey bekeményít a kutya tolvajokkal szemben

2017 dec 17

Minden évben közel egy millió háziállatot lopnak el a családoktól, gazdáktól az Egyesült Államokban. Néha a tolvaj megtartja magának a szerzeményt, de gyakoribb az, hogy rendelésre vagy egyéb szörnyű célokra lopják őket. New Jersey szenátora megelégelte ezt, és az érte járó büntetést 3-5 évre emeli, tehát mostantól súlyos, állatokkal szemben elkövetett bűncselekménynek számít. 

A háziállat tolvajoknak bejáratott módszereik vannak arra, hogy egy ellopott kedvenc eladásakor ne bukjanak le. Sokan szemrebbenés nélkül hirdetik eladásra a megszerzett ebet, vannak, akik ennél rejtettebb csatornákon adják el. Nem egyszer fordul elő, hogy a chipet eltávolítják belőle, és új kerül a helyére.

Nagyon gyakran úgy kerül fel egy ellopott kutya hirdetése, hogy új gazdára van szüksége a korábbi rossz tapasztalatok miatt, így újra pénzzé lehet tenni, az addigi – nem létező – költségeket meg lehet fizettetni az új gazdikkal, akik mit sem sejtenek – és járhatnak úgy, hogy később, ha valaki felismeri rég elveszett kutyáját az övékben, akkor egyszerűen le kell mondaniuk szeretett állatukról, és visszaadni eredeti tulajdonosának.

A kutya lopáskor az elkövető teljesen figyelmen kívül hagyja az állat fizikai és mentális jóllétét, hiszen sok állat például kezelés alatt áll vagy gyógyszert szed, amit, ha nem kap meg, az élete is veszélybe kerül. Nem beszélve a mentális sérülésről, amit a rossz bánásmód és a gazditól való elszakadás okoz. Többek között ezért is elégelte meg New Jersey szenátora a szabad préda elvet: felismerte, hogy közel sem jár olyan komoly büntetés ezért a bűncselekményért, mint kellene.

A szenátor, Nick Scutari most sürgős intézkedéseket akar a törvényi változásokban. Magasabb fokú súlyossággal fogják elbírálni az ilyen bűncselekményeket, a büntetés pedig 3-5 év börtön is lehet. A szenátor szerint míg a tolvajokat könnyebb lesz elítélni az új törvények alapján, addig az elrettentő ereje is sokkal nagyobb lesz, így a családok és kedvenceik nagyobb biztonságban lesznek. A kutya ellopása szétszakítja a családot, hiszen az egyik családtagjukat veszítik el akkor.

Gyakori eset, hogy a drágább, kistestű, jól eladható fajtatiszta kutyákra állnak rá az elkövetők, de sajnos a keverék, örökbe fogadott kutyák sincsenek már biztonságban – mindegyiket tudják hasznosítani. A fajtatiszta ebek legtöbbször kölyök gyárakba – szaporító telepekre kerülnek, hogy ameddig tudnak, eladható utódokat hozzanak létre.

Rengeteg ember bedől a trükkös tolvajok hirdetéseinek, és megveszik a kutyákat. Ez a jobbik eset az állat esetében: rengeteg házi kedvenc ugyanis a viadalokon köt ki, mint csali kutya.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS