Netta-Pannonia Kft. téli szezon hó- és síkosság mentesítési munkálatai, intézkedési tervei

2017 nov 9

Sajtóanyag – 2017. november 9.

A téli időszakban a Netta-Pannonia Kft. egyik kiemelt feladatának tekinti a Nagykanizsa Megyei Jogú Város fő- és közösségi közlekedési útvonalainak, valamint a lakosság ellátásában kiemelt szerepet játszó létesítményekhez, egészségügyi központokhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, élelmiszer elosztókhoz vezető azon utak kezelését, melyek a síkosság mentesítési és hóeltakarítási tevékenység keretében a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. felügyelete alá tartoznak.

A cég munkatársai és célgépei a Nagykanizsa Megyei Jogú Város közigazgatási területéhez tartozó több, mint 250 km belterületi úton, külterületi úton, kerékpárúton és gyalogjárdán végeznek hó és síkosság elleni védekezést a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt.-vel 2013-ban megkötött szerződésben foglaltak szerint.

Továbbá a feladatok közé tartozik még bizonyos közterületi lépcsők és közel 180 db buszmegálló és 123 db gyalogátkelő kezelése. A társaság a síkosság-mentesítési és hóeltakarítási munkákat a minden évben aktualizált és a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. által jóváhagyott „Téli intézkedési terv” alapján végzi. A terv szerinti téli készenléti szolgálat tárgyév november 15-től a következő év március 15-ig tart.

A Téli intézkedési terv tartalmazza a téli feladatok szolgáltatási szintjeit, amelyek a városi sajátosságok és gyakorlati tapasztalatok, valamint az helyi közutakra vonatkozó kezelési szabályzat előírásainak együttes figyelembevételével lettek megállapítva.

Az I. fokozat elrendelésére a Téli intézkedési terv életbe lépésekor, november 15-én kerül sor, ettől az időponttól állandó vezetői szintű készenléti rendszert működik a téli hómunka irányítására.
A II. fokozat elrendelése meteorológiai előrejelzés, illetve az ügyeletes szolgálat jelzése alapján történik.  Amennyiben tartós fagy, jegesedés, deresedés vagy ónos eső és havazás várható, előtte preventív szórást kell végrehajtani a kialakulóban lévő helyzet kezelésére alkalmas keverékkel a város meghatározott útszakaszain.

A III. fokozat elrendelése az ekézési technológia szükségessé válása esetén indul. Ekkor az előre meghatározott útvonalakon a közlekedés biztonsága és a hóeltakarítás megkönnyítése érdekében az ekézésre alkalmas célgép állomány végez hóekézési és síkosság-mentesítési feladatokat.

A IV. fokozat elrendelésére abban az esetben kerül sor (extrém időjárás), ha a hóréteg vastagsága meghaladja a 30 cm-t és a hideg miatt a „kemikáliák” már nem fejtenek ki olvasztó hatást, vagy a havazás folyamatos. Ebben az esetben behívásra kerülnek a szerződött alvállalkozók is.

A Netta-Pannonia Kft. rendelkezik a téli síkosság-mentesítés és hóeltakarítás megfelelő ellátásához szükséges korszerű gépparkkal (12 db célgép), képzett sofőrökkel és kézi erővel, illetve a brigádok mozgatását segítő kisteherautókkal.

A síkosság-mentesítést és hóeltakarítást végző gépek mindegyike fel van szerelve sószóró és nedvesítő folyadék szórására alkalmas szóró adapterekkel, valamint tömörgumivágó éllel rendelkező hóekével. Szélsőségesebb időjárás esetén szerződött alvállalkozóink bevonásával további gépeket tudunk mozgósítani.

A gépjárművek útvonalának és munkájának nyomon követése GPS rendszeren keresztül történik, így szükség esetén beavatkozásra is van lehetőség.

A cég útszóró só készlete meghaladja a 600 tonnát, indokolt esetben további só beszerzésére is sor kerül. A keverékekhez szükséges zúzalék szintén betárolásra került. A fogyás mértékében a beszerzését folyamatosan végzik. A Vár utcai telephelyen a sótárolóból rakodógéppel kerülnek feltöltésre a gépjárművekhez tartozó sószóró adapterek, tiszta sóval, só/zúzalék keverékével, valamint környezetbarát szóróanyag és zúzalék keverékével.

FRISS