Nem kell megvárni, hogy megbetegedjünk

2018 ápr 5

A víz kéntartalma a külsőre is jó hatást gyakorol

A reumatológiai panaszok az emberek 90%-át érintik. Ebből a kilencven százalékból vajon hányan tudják, hogy ezek tényleg reumás eredetű tünetek és vajon hányan tudják azt, hogy ezeket könnyedén orvosolhatják, enyhíthetik az OEP által részben vagy teljesen finanszírozott kezelésekkel.
Hányan gondolják úgy, vagy mondták már ki közülünk akár hangosan is „Én még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy <<reumás>> legyek!”.
Pedig az edzésen 6 hónapja meghúzódott hát, amit most is érezni, az reumás fájdalom, ahogyan a múlni nem akaró zsibbasztó érzés a csukló és a hüvelykujj között – leánykori nevén ínhüvelygyulladás – is az, vagy a nap végén az ülő-munkától mázsás súly érzete a háton és a vállon. Sorolhatnánk ezeket napestig, talán akkor sem érnénk a panaszok végére.
A probléma adott, a kérdés tehát az, hogy hogyan kezeljük?
Aramia Teréziával, a Zalakarosi Fürdő gyógyászati vezetőjével beszélgettünk és arról kérdeztük, hogy az a természeti kincs, ami nem más, mint zalakarosi gyógyvíz, illetve a Zalakarosi Fürdő rekreációs szolgáltatásai, miként tudják fenntartani az egészséges életérzést minden korosztály számára.

ELÁRULUNK PÁR KULISSZATITKOT!

ÉRDEKEL, HOGY MIBEN REJLIK A TERMÁL ÉS A GYÓGYVÍZ HATÁSOSSÁGA? ZALAKAROSON A TERMÁLVÍZ közel 1000, A GYÓGYVÍZ 2300-2600 M MÉLYRŐL TÖR FEL.
HOGY HOGYAN ALAKULT KI? A FÖLD MÉLYÉBEN LÉVŐ KŐZETEK KIPÁROL­GÁSÁBÓL ÉS AZ ÜREGES RÉTEGEKBE BESZIVÁRGÓ CSAPADÉKBÓL KELETKEZETT. OTT PIHENT TÖBB EZER ÉVIG, MAGÁBA SZÍVTA AZ ÉRTÉKES ÁSVÁNYI ANYAGOKAT, OLDOTT GÁZOKAT, MÍG SZÉPEN LASSAN ELÉRTE A MAI KINCSET ÉRŐ FORMÁJÁT, MELYNEK JÓTÉKONY HATÁSÁT AZTÁN A ZALAKAROSI MEDENCÉKBEN ÉLVEZHETJÜK.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, néha már klisé, de így van: „ép testben ép lélek” lakik – kezdi Terézia.
Ez egy nagyon jó kiindulópont. De konkrétan kinek ajánlaná leginkább a rekreációs zónát?
Mindenképpen annak, akik szeretne megszabadulni a stressztől, aki egy olyan nyugalmi állapotba szeretne kerülni, amiből később is töltekezhet, felfrissülhet, és visszakaphatja boldog énjét.
Hogyan tudjuk a Zalakarosi Fürdő ezen szolgáltatásait igénybe venni?
A kezelések egy részét bárki, szinte bármikor igénybe veheti, ha a helyszínen jegyet vált rá, míg egy másik részét csak orvosi javaslatra. Ezen utóbbi szolgáltatások, vagy nevezzük terápiának az OEP által támogatottak.
Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a legnépszerűbb, legismertebb kezeléseink, mint a súlyfürdő, iszappakolás, gyógymasszázs, elektroterápia; csak orvosi vizsgálatot követően vehetők igénybe.

Amit nem mindenki tud, viszont mindenkinek jár…

Az OEP által finanszírozott kezelések évente 2 alkalommal vehetők igénybe, alkalmanként 3 x 15 darab kezelés és 1 x 15 darab alap fürdőbelépő formájában (kivétel a gyógytorna és az elektroterápia, melyek kezelésszáma maximum 10 darab lehet alkalmanként).
Az orvosi vény és a kezelőlapok a kiállításától számított 28 napon belül meg kell kezdeni a gyógyfürdő kezelést, mely a megkezdéstől számított 56 napig használható fel (kivétel a gyógytorna és az elektroterápia, melyek a megkezdéstől számított 28 napig használhatók fel). A kezelések lejárta után a betegnek a kezelőlappal együtt kontrollvizsgálatra kell jelentkezni a kezeléseket felíró orvosnál, hogy szükség esetén a következő kúrát is megkezdhesse.
Miért szükséges a szakorvosi vizsgálat, konzultáció?
Küldetésünk, hogy minél biztonságosabban és hatékonyabban kezdjük meg a kezelést, hiszen előfordulhat bármilyen betegség, melyről a vendég nem is tud. (deformitás a gerincen, vagy a csípőben, fennállhat keringési probléma) Célunk pedig elsődlegesen és mindenek felett az, hogy jó közérzetet biztosítva, javítsunk a panaszokon.
Apropó javít… Mit tud javítani a víz és a kezelések?
A kopásos ízületi bántalmakon a kén nagyban tud segíteni, hiszen ezek kiváltó oka, hogy az ízületek kénsavtartalma csökken. Tudni kell, a mi vizünk kénes. Ez a csodálatos anyag nem csak bőrön át, de belélegezve is képes bejutni a szervezetbe, és beépülni a porcokba.
Szív és érrendszeri megbetegedések esetén is roppant pozitív hatást tudunk produkálni. A kén tágítja a szívkoszorúereket, ez által javítja a vérkeringést.

Mindez prevencióként is hasznos?
Természetesen igen. Egyáltalán nem kell megvárni, hogy megbetegedjünk jóval előtte érdemes tenni az egészségünkért. A megelőzés kortól és nemtől, fizikai és szellemi munkától függetlenül mindenkinek fontos. Egy szénsavfürdő, magnetoterápia, ultrahang kezelés – akár víz alatt is – és sorolhatnánk, szakmai felügyelet mellett már sok fiatalabb vendégünk kezdődő vagy krónikus panaszát is hatékonyan enyhítette. Ezek javítják a keringést a hajszálerekben, a sejtek jóval több oxigént tudnak felvenni, így egy sportsérülés is gyorsabban gyógyul, és a hétköznapi megpróbáltatások is könnyebben viselhetők. Nemcsak a hölgyeknek, de az uraknak is jó hír: a víz kéntartalma a külsőre is jó hatást gyakorol. A bőr, a köröm és a haj egészséges megújulásához elengedhetetlen.

Tehát külső-belső megújulást várhatunk a kúrától?
Pontosan így van! Sokakat érintő bőrbetegségekre is kifejezetten ajánlott a kénes gyógyvíz. Jó hír, hogy a kúra otthoni folytatására is tudunk krémeket és permeteket ajánlani, melyek a mi dobozba zárt csodáink, melyek alkotóeleme a zalakarosi gyógyvíz. Ezzel az összetevővel termékeink a legdrágább, világhírű kozmetikai cégek készítményeivel is felveszik a versenyt.
Ha úgy tetszik, ez egy elérhető luxus.
Mind a kezelések, mind a víz része annak, hogy megújulva, testben és lélekben felfrissülve érezzék magukat vendégeink.
Ha összegezni kéne: erre tényleg mindenkinek szüksége van. Érkezzen bárhonnan, tárt karokkal várjuk, szakértelemmel, elhivatottan, és várólista nélkül nyújtjuk mindenki számára a legmegfelelőbb kezelést.

Ajánlatunk kiállta az idő próbáját. Több, mint 50 éve hangsúlyozzuk: „titkunk a vizünk” és „meríts erőt a természet csodáiból”!

FRISS