Nagyszüleink nyomában

2020 ápr 10

– Természetes tojásfestés növényekkel

Nagyszüleink idejében (szerencsére) még nem voltak mesterségesen előállított porok, illetve festékek, mégis elkészültek a csodálatosan szép, piros, kék, zöld tojások. Hogyan csinálták, és hogyan követhetitek a példájukat? Most ezt mondom el nektek!

Pár érdekesség a tojások díszítéséről

A liba, kacsa és tyúktojásokat általában kifújják (a tojás tartalmát a tojás két végén fúrt lyukon keresztül kiürítik), majd az üres héjat festik, rajzolják, faragják, patkolják vagy más módszerrel díszítik. Az emu és a strucc tojásai olyan nagyok és a tojás héja olyan vastag, hogy különösebb probléma nélkül lehet faragni. Az emu tojásánál ráadásul nagy eltérés van a héj külső részének és belső rétegeinek színe között. Dél-Afrikában 60 000 éves, faragott mintákkal díszített strucctojásokat találtak.

Az orosz cári udvarnak dolgozó ékszerész, Peter Carl Fabergé nemesfémből és drágakövekből készített tojásokat a cári család számára. A Fabergé-tojás néven ismert ékszerdobozok azonban csak hasonlítottak a tojásra, de nem az volt az alapanyaguk. A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév (norouz), amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték. Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk, díszítünk, amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn a mai napig, mint néphagyomány.

A kereszténység a húsvét ünnepét, az azt megelőző böjtöt és a húsvéti tojást feltehetően együtt emelte át a pogány tradíciókból, és a kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A tojások díszítésének egy különleges technikája a tojáspatkolás, amelyhez általában libatojás (mérete) és ólomlemezt (könnyű formálhatósága) használnak. A tojáspatkolás világrekordere a székesfehérvári Koszpek József, aki 1119 darab, kézzel készített patkót helyezett el egy strucctojáson. Egy 61 patkós tyúktojás a Vatikánban található, amit kölni látogatásakor kapott a pápa.

A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte. A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával díszítik, többek között festéssel, karcolással, faragással, varrással, patkolással, felragasztott formákkal vagy filctollal. Mi viszont most csak és kizárólag a festésről fogunk beszélni:

Amire oda kell figyelni tojásfestés előtt!

A tojásokat minden esetben mossuk meg, azért, hogy ne maradjanak rajta zsíros felületek, így a festék biztosan be fogja fogni a tojást. Érdemes fehér tojásokat szerezni, ugyanis ezeket jobban megfogja a festőlé, mint a barnákat. Ha nem tudsz fehéreket szerezni, akkor is érdemes kifehérítened mindet. Még szebb tojásokat hozhatsz létre berzseléssel: nedvesen simítsunk valamilyen szép levelet a tojásra, majd szorosan fogjunk rá egy nejlonharisnyát, kössük rá, és csak ezután tegyük a festőlébe. Fontos figyelni az időre is, mivel minél több ideig lesz a festőlében a tojás, annál sötétebb lesz.

A most bemutatott módszernél nem kifúrt, hanem főtt tojásokat kell használnunk, ezeket festhetjük hidegen és melegen egyaránt. Ha melegen készítjük, akkor nyersen tegyük az edénybe és együtt főzzük a festőlével, ha hidegen készítjük, akkor tegyük bele a kihűlt, leszűrt festőlébe a tojásokat. Ha szeretnéd elfogyasztani ezeket a tojásokat festés után, akkor semmiképp ne használj vegyszereket! Abban az esetben, ha nem eszi meg senki, alkalmazhatsz ecetet, sót, rézgálicot, vasgálicot, timsót a szín rögzítéséhez. A festés után érdemes egy kis zsírral megkenni a tojások külsejét, így szép csillogók lesznek!

Festőlé készítése

Forraljunk el egy liter vizet két evőkanál ecettel és egy kis sóval, majd tegyünk bele a festőnövényt. Ezután főzzük takaréklángon nagyjából harminc percig. Beletehetjük a tojásokat már most is, de elvégezhetjük a festést leszűrés után is (ebben az esetben érdemes megfőzni a tojásokat már előre). Ennyire egyszerű, most pedig nézzük a színeket!

Vörös-piros színek

A lila-, és a vöröshagyma héja adja ezeket a színeket. Ha nagyon szép piros tojásokat szeretnénk, akkor érdemes egy egész éjszakát állni hagyni a festőlében a tojásokat.

Barna szín

A dió levele, kérge, és zöld termése is alkalmas a barna szín kialakulására, de használhatjuk a vöröshagyma héját is (ebben az esetben nem kell sok ideig áztatni a tojásokat).

Sárga szín

Eperfalevél, körömvirág, szőlőlevél, kamillavirág, sárgarépa, cayenne-bors, festőbuzér gyökere, sáfrányos szeklice virága, kurkuma – Ez mind használható a sárga szín eléréséhez!

Kék, lila

Amik alkalmasak a kék és a lila szín keverésére: bodza, festőmályva, lilakáposzta, áfonya.

Zöld

Legjobb a spenót, a csalán, vagy a petrezselyem.

Mintás tojások készítése

Keressünk egy nejlonharisnyát, vágjuk darabokra, majd a megmosottt tojásokat tegyük bele úgy, hogy az egyik végét megcsomoózzuk a harisnyának. Ezután tegyük bele a gyűjtött leveleket, szirmokat, szépen elrendezve. Nagyon szép mintát ad a petrezselyem, az ibolya, a pitypanglevél, de nyugodtan használhatunk érdekes formájú növényi részeket is. Fogjuk össze az egészet a harisnyában úgy, hogy ne tudjanak elmozdulni a darabkák, majd kössük meg a harisnyadarab másik végét is. Ezután mehet a festőlébe (ahol a levelek vannak, ott nem fognak színeződni a tojások, ezért szép mintát fogunk kapni). Sok sikert, jó tojásfestést és kellemes húsvéti ünnepet kívánok mindenkinek!

Forrás: Wikipédia, https://www.magyarorszagom.hu/termeszetes-tojasfestes.html

FRISS