A múzeumi világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg. Azóta már több mint száz ország közel 30000 múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben.

Az ünnep célja, hogy az „év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”

A Múzeumi Világnapot a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) szervezi 1977 óta. A nemzetközi szervezetet 1946-ban alapították, célja a kulturális örökségek védelme, a kulturális javak nemzetközi áramlásának elősegítése, megőrzése és restaurálása. A világ országainak 20 000 múzeuma kapcsolódik e tevékenységhez. A szervezet moszkvai konferenciáján határozták el 1977-ben, hogy május 18-án legyen a múzeumi világnap, amikor a világ múzeumai által őrzött emlékek, értékek komolyabb figyelmet kapnak.

A világ leglátogatottabb múzeuma a párizsi Louvre. A Kínai Nemzeti Múzeum, amely a világ legnagyobb múzeuma, 200 ezer négyzetméteren terül el.

A Metben valamit nagyon jól csinálnak, mert nemcsak a látogatók számában állnak kiemelkedő helyen, de népszerűségben is az elsők, tehát a látogatók nemcsak végigjárják a helyet, hanem tetszik is nekik, amit látnak. A British Museum hasonlóan jó mindkét megmérettetésben.

A világ szakmailag legjobbnak ítélt múzeumai a Louvre, az Egyiptomi Múzeum Kairóban, a Vatikáni Múzeum és újra a British Museum és a Met következik.

A múzeumoknak is van őse, nem is gondolnánk, hogy már i.e. 530-ban is volt múzeum a világon, mégpedig az Újbabilóniai Birodalomban. Nabú-naid király és lánya, Ennigaldi hercegnő építtetett múzeumot a megelőző mezopotámiai évezredek műtárgyainak.

Forrás: wikipédia