Milyen legyen az önéletrajzunk

2020 máj 26

Az önéletrajz legfőbb feladta, hogy eljuttasson bennünket az állásinterjúra, ezért érdemes időt szánni az elkészítésére. Úgy kell megírni, hogy felkeltse a potenciális munkaadók érdeklődését, figyelmét. Néhány pontban összefoglaljuk, hogy milyen jó önéletrajz.

A mai rohanó világban elszoktunk a hosszú, egybefüggő szövegektől, éppen ezért törekedjünk az átlátható, informatív önéletrajz készítésére. A jó önéletrajz röviden, lényegretörően mutat be minket. A folyó szöveget és kerek mondatokat inkább a motivációs levélhez tartogassuk! Mielőtt elküldjük önéletrajzunkat, mindig ellenőrizzük, hogy nem maradt-e benne helyesírási hiba, és hogy a közölt adatok helyesek-e.

Önéletrajzunkat igazítsuk a megpályázott álláshoz, mivel minden vállalkozás profilja más, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt az önéletrajzot több helyre is célszerű elküldeni. Önéletrajzunk legyen jól strukturált, átlátható. Ehhez használjunk alcímeket, melynek alkalmazásával a munkáltató vagy a HR-es könnyebben megtalálhatja a számára szükséges információt.  A címsorok alatt és a külön részek között hagyjunk ki egy-egy sor távolságot, a könnyebb átláthatóság miatt.

A helyesen közölt személyi adatok nagyon fontosak a kapcsolattartás céljából, ezért mindig ellenőrizzük, hogy helyesen adtuk-e meg e-mail címünket és telefonszámunkat. Csak a fontos adatokat közöljük: név, születési dátum, lakhely, szakképzettség, elérhetőség. A legjobb, ha olyan e-mail címet adunk meg, ami vezeték-és keresztnevünkből áll, véletlenül se használjunk olyat, ami hivatalos levelezésre nem alkalmas (pl.: pandamaci123@….).

Fotót mindenképp illesszünk be az önéletrajzba, ám nem mindegy, hogy milyen ez a kép. Az első benyomáson sok múlik, egy nem megfelelő fotó sokat ronthat az esélyeinken. A legjobb választás egy olyan kép, amit igazolványra szoktak kérni. Közelről mutatja arcunkat, mosolyoghatunk vagy semleges arckifejezést is használhatunk.  Figyeljünk a kép minőségére, ne legyen homályos vagy rosszul látható.

Iskolai végzettségeknél a legmagasabb elért végzettséget tüntessük fel. Iskolánk teljes nevét adjuk meg, ne rövidítsünk. Közöljük az elvégzett szakot, és a tanulmányok befejezésének dátumát is. A kiegészítő tanulmányokat is írjuk bele az önéletrajzunkba, főleg ha a pozíció szempontjából ez fontos lehet. Elsősorban azokat az iskolákat és tanulmányokat soroljuk fel, ami a megpályázott pozíció szempontjából releváns. Az összes többit elég, ha majd az állásinterjún megemlítjük. Adjunk meg idegen nyelvet, amit beszélünk, és azt is, hogy milyen szintű a tudásunk.

Szakmai tapasztalat felsorolásánál kezdjük a legfrissebb munkaviszonnyal, így haladjunk időrendbe a kezdetekig. Tüntessük fel a cég nevét, a belépés és kilépés időpontját, továbbá a munkakört, és néhány címszóval a főbb feladatainkat.

A pályázott pozíció alapján mérjük fel, hogy mik azok a készségek és képességek, amelyek fontosak lehetnek, ha rendelkezünk ezekkel, akkor mindenképp érdemes beleírni az önéletrajzunkba. Amennyiben van jogosítványunk, és használjuk is, feltétlenül írjuk bele, a számítástechnikai ismereteket szintén.

Néhány mondatban említsük meg hobbinkat, hogy mivel foglalkozunk szabadidőnkben, de kerüljük el a sablonos szövegeket. Mindig csak a valóságnak megfelelő dolgokat közöljük!

 

FRISS