(Meg)érettségi

2020 ápr 29

Az érettségi időszak minden évben jön és fiatalok ezreinek fontos eseményévé válik. Valójában első osztálytól kezdve erre készülnek, de csak a középfokú oktatás végén válik valósággá.

Az utolsó pár napban a halogatók előveszik a könyvet, a túltanulók a végtelenségig stresszelik magukat, míg mások csak elszenvedői az egésznek. De lehet jól is kezelni.

Az érettségi egy mérföldkő ugyan, viszont teljesíthetetlenségről szó sincs. Már annyian megfeleltek eddig rajta a 19. század óta, miért pont most ne sikerülne? Az utolsó pár nap legyen a szellemi felkészülésé, hiszen nem elég a tudást fejben tudni, hanem fel is kell venni az esemény hangulatát – akár pihenéssel, akár a tananyaghoz kapcsolódó kreatív és érdekes feladatokkal.

Már elég jó ráhangolás, ha az anyagot sikerült valamilyen szinten elsajátítani. De ilyenkor már felesleges megállás nélkül könyvet vagy füzetet bújni. Kiváló videós oktatóanyagokat lehet találni, amik ki is kapcsolnak, segítenek memorizálni, illetve csepegtetnek némi tudást a halogatóknak. Vagy esetleg ismeretterjesztő cikkeket is lehet olvasni, viszont figyelni kell, hogy honnan válogat az ember (nem célszerű a magyarok történetével kapcsolatban azt írni a feladatlapra, hogy a Szíriuszról érkezve benépesítettük a Földnek nevezett bolygót). Kreatív ötletekre pedig bárhol lehet bukkanni. Színes papírokra írva nem annyira unalmas képleteket, évszámokat tanulni, már maga az elkészítés is segít a memorizálásban.

Akik eddig csak a tudásukat tökéletesítették, azok kedvük szerint lazítsanak. Tudom, hogy nehéz az idegeskedés közben pihenni, de egy jó film vagy könyv (a sorozatokat tényleg ne most végezze ki senki!) könnyít a gondokon, szünetet pedig amúgy is kell tartani. Illetve amit most szabad, bár eddig is sokan megtették: a panaszkodás. Könnyebb megírni az érettségit, ha előtte elmondtad a családodnak, barátaidnak, hogy most mennyire nehéz időszakban vagy – a profik igyekeznek minél több emberrel tudatni. Az alvás fontosságát pedig nem győzöm hangsúlyozni, ezért alá is húztam.

A túlhajszolás jóra ritkán vezet. Az utolsó vasárnap délutánon lehetőleg ne tanuljon senki, hiszen akkor már nem fog sok minden változni. Akkor már csak tudatosítani kell, hogy nemsokára lezárul egy korszak, de van még egy megmérettetés hátra.

FRISS