Más népek karácsonya III. – Írország

2020 dec 20

Minden népnek megvannak a maga szokásai. Legyen szó hétköznapokról, szemléletről és gondolkodásról, iskoláról vagy az ünnepről. Ebben a cikkben összegyűjtöttem pár érdekességet, hogy ünneplik más országokban a Karácsonyt, mik a szokások és hagyományok.

Írország karácsonya

Az írek lakásaikat az ünnep közeledtével gondosan feldíszítik. Az ablakba örökzöldekkel ékesített gyertyákat állítanak, általában hármat. A gyertyák a szent családnak mutatják az utat az éjszakában, a hármas szám pedig a szentháromságra (atya, fiú, szentlélek) utal. Az asztalra karácsony előestéjén kenyeret, tejet készítenek, az ajtót pedig nem zárják be. Ezzel fejezik ki vendégszeretetüket. Mária, József a kisdeddel bármikor betérhetnek, ha elfáradtak és megéheztek a hosszú úton. Ez mutatja a többi emberbe vetett bizalmat is, hisz nyitott ajtónál töltik az éjszakát.

Fenyőfát az írek is állítanak. A gyerekeknek Írországban is a Télapó hozza az ajándékot karácsony éjjelén a zoknijukba. Az írek katolikus szokás szerint éjféli misére is mennek.

A karácsonyi vacsora angol beütéseket mutat. Az asztalra általában pulyka, sonka, áfonya szósz és lángoló, brandyvel bolondított puding kerül.

25-én István napján aztán kezdetét veszik a nagy utcai népünnepélyek. Ilyenkor az emberek, főleg a fiatalok maskarába öltöznek, és különféle tradicionális szereplőkkel vidám jeleneteket adnak elő.

FRISS