Más népek karácsonya I. – Anglia

2020 dec 18

Minden népnek megvannak a maga szokásai. Legyen szó hétköznapokról, szemléletről és gondolkodásról, iskoláról vagy az ünnepről. Ebben a cikkben összegyűjtöttem pár érdekességet, hogy ünneplik más országokban a Karácsonyt, mik a szokások és hagyományok.

Anglia karácsonya

Nagy Britanniában a Karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az utcák, terek fényárban úsznak, turistalátványosság a Harrods áruház kirakata, amelyet több ezer világító gömbbel díszítenek. A Trafalgar Square- en megcsodálható a hatalmas, díszes fenyőfa, mely a norvég nép ajándéka a briteknek, II. világháborús segítségükért.
A Christmas Eve (24-e) munkanap, de rövidebb, általában ilyenkor tartják a nagy munkahelyi évbúcsúztató partikat. Ezen az estén otthon barátokat fogadnak, a gyerekek pedig készülnek a másnapra, amikor a Mikulás telerakja ajándékkal a kandallóra akasztott  zoknikat. Ez a hagyomány az utóbbi században nálunk is elterjedt, bár Magyarországon december 6-án játszik fontos szerepet.

December 25-e az ajándékozás napja (reggel bontják ki a csomagokat), ilyenkor jön össze a család is, és ekkor eszik a hagyományos karácsonyi ebédet.

Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít.

A családi körben eltöltött karácsony, illetve a faállítás szokása Viktória királynő idején (XIX. század közepe) terjedt el a briteknél német mintára.

December 26-a Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, tartalmát a szegények között osztották szét.

FRISS