2017. szeptember 14-15-én már negyedik alkalommal kerül megrendezésre Nagykanizsán a Magyarországi Önkormányzatok Országos Szenior Egyéni Rapid Sakkbajnoksága, ahová – az elődöntők lebonyolítását követően – rekordszámú, a korábbiakat felülmúlva összesen 68 versenyző nevezése történt meg.

A kezdeményezés alapja a 2013-ban Újbudán aláírt” Magyarországi önkormányzatok együttműködési keret-megállapodása a helyi és országos szintű idősügyi helyzet javításáért” című dokumentum, mely – összhangban Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011-től teljesen új alapokra helyezett időspolitikájával – az aktív és minőségi időskor biztosítását, valamint a generációk közötti együttműködés kiszélesítését határozat meg legfontosabb célokként.

A Cseresnyés Péter korábbi polgármesterrel 2014-ben elindított és támogatott országos rendezvényünk az elmúlt 3 évben bebizonyította létjogosultságát, hiszen folyamatosan egyre nőtt az elődöntőt lebonyolító megyei, megyei jogú városi és fővárosi kerületek száma. Idén már 11 fővárosi kerületi önkormányzat, 10 megyei jogú városi önkormányzat, 5 megyei önkormányzat és ezen túl 4 város bonyolított le elődöntőket 2017 május-június hónapokban. A számokon túl az évről -évre az ország különböző településeiről Nagykanizsára érkező versenyzők rendkívül pozitív visszajelzései és már „elvárásai” is azt mutatják, hogy szükség van erre a rendezvényre.

A sakk az a játék, amelyik a legtöbb dicsőséget hozza az emberi elmére- nemhiába mondta ezt Voltaire francia filozófus.

A kilenc fordulós svájci rendszerű, FIDE rapid szabályok szerint lebonyolítandó országos döntő eredményhirdetésére szeptember 15-én, pénteken 14 órától kerül sor. A sakkdöntő főbírája: Fazekas György nemzetközi versenybíró.

Az idei évtől a profi előkészítő, szervező munkán túl már külön hangsúlyt fektetnek az országos rendezvény marketingjére is. A plakátokból is kitűnik, a 2017. évi döntő 2 fő támogatója a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt valamint a Szabadics Zrt.- mondta el Dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a verseny főrendezője.