Legyen inkább fröccs!

2020 jún 15

Az Antal pince szervezésében június 20-án, szombaton hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Fröccsnap, a borkultúrát népszerűsítő kezdeményezés, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A szóda és a bor különleges találkozását ígérik a látogatóknak a Nagykanizsa-Cserfő szőlőhegyen. A jó borból készül a finom fröccs, így a szürkebarát, a chardonnay és a sauvignon blanc tökéletes alapanyagok erre a célra. Az elmúlt években ugyan már egyre népszerűbb a kulturált borfogyasztás, és a magyar borok, de azt még mindig kevesen tudják, hogy a bort hogyan kell kóstolni, és hogy milyen fröccsök léteznek, egyáltalán hogy honnan kapta nevét. A hagyomány szerint Fáy András szüretelni hívta Vörösmarty Mihályt és néhány barátját fóti szőlőjébe 1842 őszén. Köztük volt Jedlik Ányos, aki nem csupán az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szikvízgyártás feltalálója is. Jedlik magával vitte a szüretre a világ első szódásüvegét, amit váratlanul előkapva, enyhítve a bor erősségét, szódát spriccelt a társaság borába. Így készült az első fröccs a Fáy-birtokon, amit feltalálója spriccernek nevezett el. Vörösmarty Mihály ezt az elnevezést túl németesnek találta, ezért azt mondta: „Legyen inkább fröccs”. Innen ered az elnevezése ennek a hűsítő italnak, amit 2013-ban felvettek a Magyar Értéktárba.

FRISS