Kézilabda – Sorsoltak a férfi vb-re

2018 jún 26

Hétfőn Koppenhágában kisorsolták a januári dán-német közös rendezésű férfi világbajnokság csoportbeosztását. A 2. kalapból húzott magyar együttes a koppenhágai D-csoportba került, és Svédországgal, Katarral, Argentínával, Egyiptommal és Angolával mérkőzik meg a torna első szakaszában.

Férfi világbajnokság, 2019. január 10-27.
Csoportbeosztás: 
A-csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, (Dél-)Korea*
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

* A Nemzetközi Kézilabda Szövetség célja, hogy Dél-Korea és a Koreai NDK közös koreai csapattal induljon a világbajnokságon.

Csoportmérkőzések: január 10-17.
Középdöntő (Köln, Herning): január 19-23.
Elődöntők (Hamburg): január 25.
Helyosztók (Herning): január 26., 27.

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő olimpiai selejtezőn.

– Nyilván nem kívánságműsor egy vb-sorsolás, de úgy vélem, nem lehetünk elégedetlenek, hiszen kiegyensúlyozott a CD-ág, a csoportunkban pedig úgy vélem, akár az első kettő között is végezhetünk – mondta el Marosi László, az MKSZ alelnöke. – Továbbjutásunk esetén a középdöntő első négy csapata közé kerülés a cél, hiszen ez azt jelentené, hogy a legjobb nyolc között végzünk, ami szinte olimpiai selejtezőt ér, mivel az első hét helyezett kivívja a kvalifikációs tornán való részvételt. Erre is jó esélyt látok, hiszen a skandináv csapatok mellett esélyesek lehetünk a legjobbak közé kerülésre.

– Szeretnénk a magyar szurkolókat segíteni, hogy minél többen eljussanak a világbajnokságra, elsősorban hasznos információkkal, diplomáciai segítséggel, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy Dánia hagyományos kézilabdás helyszín, ugyanakkor azt szeretnénk, ha minél több magyar drukkolna a helyszínen a válogatottnak, hiszen rendkívül nagy segítséget nyújtottak a szlovénok elleni selejtezőkön is, a világbajnokság pedig meghatározó a 2020-as olimpiai kvalifikáció szempontjából – hangsúlyozta Novák András, az MKSZ főtitkára.

Jegyek a világbajnokságra: https://www.ticketmaster.dk/artist/26th-ihf-mens-world-championship-2019-billetter/992128?brand=dk_26ihf&cities=10293&language=da-dk

Forrás: MKSZ

FRISS