Kétmilliárd forintból modern implantátumok fejlesztését kezdte el egy konzorcium

2017 szept 27

Tudomány-fejlesztés-beruházás 

    Nyíregyháza, 2017. szeptember 27., szerda (MTI)

Csont- és ízületpótló implantátumok kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a következő négy évben két társaság, valamint a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem alkotta konzorcium, amely a kétmilliárd forint összköltségvetésű projekthez jelentős hazai és európai uniós forrást nyert el – közölte a Nyíregyházi Egyetem az MTI-vel.

A digitális gyártást támogató eszközökkel és szolgáltatásokkal, a prototípus gyártással és 3D nyomtatással, valamint a térinformatikai rendszerintegrációval foglalkozó Varinex Informatikai Zrt. által vezetett konzorciumban a két egyetem mellett a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vesz részt. A program során az úgynevezett Additive Manufacturing (AM) technológiával olyan implantátumok előállítása a cél, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú kompatibilitást jelent gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.
Közleményük szerint a csont- és ízületpótló implantátumok alkalmazása területén szeretnének a szakemberek az AM technológiák lehetőségeit többek között képfeldolgozási algoritmusokkal és állatkísérletekkel vizsgálni, illetve gyakorló sebészekkel közösen kidolgozni olyan módszert, ami minden csont- és ízületi implantátummal foglalkozó szervezet számára elérhető és használható lehet.
A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódik olyan anyagszerkezet kifejlesztésére, amelyek a jelenleginél magasabb szinten biztosítja a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező igényeket. A projektben tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a kutatók célja a titán alapú fémimplantátumok olyan struktúrájának megalkotása, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az osteointegrációt, azaz a csonthoz történő kapcsolódást.
Az anyagfejlesztési irányvonalat a két egyetem egymással együttműködve alapozza meg. A kétmilliárd forint értékű programból 1,67 milliárd forint a támogatás, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázati kiírásán nyert el.

hvzs \ brr

MTI 2017. szeptember 27., szerda 12:44

FRISS