Egyre népszerűbbek a kézzel készített ajándékok, ennek számos oka is van.

A legfőbb érv, ami mellette szól, hogy ez a gesztus azt sugallja, az ajándékozó nem sajnálja az idejét arra, hogy szeretettel és türelemmel, szívvel-lélekkel valami egyedit és különlegeset készítsen. Alkotás közben arra gondolunk, akit szeretünk, akit meglepünk vele, ettől lesz az ajándék személyes és pótolhatatlan.
Az ügyesebb kötnek, vagy barkácsolnak, de vannak kevésbé nehéz kézzel készített ajándékok, amiket még a gyerekek is segíthetnek elkészíteni, ilyenek lehetnek a gasztroajándékok. Mutatunk néhány egyszerűen elkészíthető finomságot, amivel garantált a siker.
Karácsonykor főleg a mézeskalács vagy a gyömbéres keksz jöhet szóba, szépen feldíszítve ajándéknak is kiváló. Becsomagolhatjuk celofánba, színes ünnepi zacskóba, vagy karácsonyi hangulatú süteményes fémdobozba.


Készíthetünk saját fűszeres magvakat, ezt a rágcsálnivalót bárki szívesen fogyasztaná el karácsonyi filmnézés közben. Tehetünk bele dió- és mogyoróféléket, mandulát, bármilyen olajos magvat. Serpenyőben kis lángon megpirítjuk a magvakat, hozzáadunk egy kevés vajat, ízlés szerint megszórjuk fűszerekkel (rozmaring, bors, só, csilipehely stb), és jól átkeverjük. Ezt a mixet tehetjük ünnepien díszített befőttesüvegbe, vagy kis dobozkába.
Egyre népszerűbbek a csokoládék is, ezen belül is a különféle bonbonok és trüffelek. Ízlés szerint sokféleképpen lehet ezeket variálni, határ a csillagos ég: fehér csokis, étcsokis, tejcsokis, marcipános, töltött, aszalt gyümölcsös, magvas stb., az interneten rengeteg receptet találunk. Az egyik legnépszerűbb karácsonyi süteményünk a zserbó, amit gyerekkel golyóként is elkészíthetünk, így ennek a folyamatát mutatjuk be: 15 dkg diót és 15 dkg kekszet ledarálunk, majd annyi sárgabaracklekvárt teszünk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Kis golyókat készítünk belőle, amiket 30 percre hűtőbe teszünk. Az olvasztott étcsokoládéban megmártjuk a golyókat, lecsepegtetjük, megszórjuk dióval, és sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni. Bonbonpapírra tesszük, és kisebb dobozokba, vagy celofánba csomagolva, masnival átkötve csomagoljuk.
Készíthetünk még karácsonyi fűszeres likőröket, narancslekvárt vagy fűszeres dzsemeket, forrócsokoládé port üvegben tálalva, vagy akár karácsonyi mézvariációkat. Ezeknek az üvegét nagyon szépen lehet díszíteni különféle technikákkal, például szatinálással vagy üvegfestéssel.