Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

2017 szept 15

Franciaország-hadsereg-bűntett 

    Párizs, 2017. szeptember 15., péntek (MTI)

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül – közölte a helyi rendőrség.

A katona – aki az Őrszem (Sentinelle) nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál – gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg – tették hozzá.
A nyomozás első szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát.
Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem állt megfigyelés alatt.
Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított eljárást, az ügyészség terrorelhárítási részlege egyelőre nem foglalkozik vele.
Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendőri erőket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.
Florence Parly védelmi miniszter méltatta a megtámadott katona gyors reagálását.
“A támadó ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának” – mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban.
“Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól” – tette hozzá.
A miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendőrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.
“Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást” – hangsúlyozta Florence Parly.
A kormány elképzelése szerint a Sentinelle hadművelet katonái mostantól “rugalmasabb” módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni.

kvk \ kkz \ bpt

MTI 2017. szeptember 15., péntek 9:57

FRISS