Jóga a szabadban, szabadon

2020 jún 30

2014-ben nyilvánította az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Világnapjává, így ezen a napon minden évben együtt jógázhatunk az ország számos pontját.

A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék az ősi indiai test-, légző- és meditációs gyakorlatokat, és ezek pozitív hatásait.
Nagykanizsán az időjárás miatt sajnos elmaradt ezen a napon a jóga világnapja alkalmából rendezett ingyenes gyakorlás, de szombaton (július 4-én) megrendezésre kerül a Csónakázó-tónál.
Annak, hogy miért kezdjünk el jógázni, rengeteg oka van: egyrészt a testi egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, vagy a munkánk során felgyülemlett stressz hatékony levezetése miatt, de az is lehet, hogy a jóga filozófiája kelti fel érdeklődésünket. Bármi is legyen a célunk, a jógagyakorlás kezdete nagyon különös tud lenni, rendszeres gyakorlása által csodákat tapasztalhatunk. Íme, csak néhány jótékony hatás, amit a jógázásnak tulajdonítanak: stresszoldás, alakformálás, jobb egyensúlyérzék, egészséges gerinc, nyaki bántalmak és hátfájdalmak enyhülése, nagyobb hajlékonyság, jobb agyi funkció, ízületek egészségesen tartása, vérkeringés fokozása, önmagunk elfogadása.
Ahhoz, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal és környezetünkkel, össze kell hangolnunk a testünket, elménket és lelkünket. Eszerint a jógagyakorlás három fő összetevőből épül fel: A jógapózok, vagy más néven ászanák olyan fizikai testhelyzetek, melynek célja a gerinc és a belső szervek megfiatalítása, mivel ezek a különböző pozíciók elősegítik az egészség javítását és a betegségek leküzdését. A légző gyakorlatok, vagyis a pránajámák növelik a tüdő kapacitását és több oxigénhez juttatják a szervezetet, a tudatos légzés segít leküzdeni a stresszt és ellazítani a testet. A koncentráció, vagyis a meditáció segíti az ellazulást, növeli a koncentrációs képességet, tudatosabbá és éberebbé teszi a gyakorlót.

Ha szeretnéd kipróbálni a jógát, most ingyenesen megteheted július 4-én szombaton, 17.00-tól a Csónakázó-tónál.  Ünnepeljük együtt a jóga világnapját Szávai Szilviával a friss levegőn, csodás környezetben egy áramló flow gyakorlással és gong relaxációval a végén. Találkozó 16.45-kor a színpadnál, gyere kényelmes ruhában, hozz magaddal jógaszőnyeget, vagy polifoam matracot!

FRISS