Január 22. – Magyar Kultúra napja

2021 jan 22

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Ilyenkor nincs olyan város vagy település, ahol ne ünnepelnék meg a kultúra napját, néhol az ünneplés több helyszínen, egész héten folyik, így adva tiszteletünket a Magyar kultúra előtt. Megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával és az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is.

Nagykanizsa sem marad ki ebből. Hagyományosan az egész heti rendezvénysorozat keretén belül a városban található összes művelődési ház otthont ad kiállításoknak, ünnepi irodalmi, zenés műsornak, tánckavalkádnak, könyvbemutatóknak és koncerteknek. Az idei évben a járványhelyzet miatt az ünneplés elmarad, de a kulturális intézmények vezetői és dolgozói gondoskodtak arról, hogy ne maradjunk művészet nélkül. A Kanizsai Kulturális Központ a Magyar Kultúra Napja alkalmából versírói pályázatot hirdet. A Honvéd Kaszinó Városi Színpad tagjai online megemlékezéssel ünneplik e jeles napot.

 

Mi, magyarok, büszkék lehetünk kulturális sokszínűségünkre, alkotó és előadóművészeinkre. Bár fizikailag nem ünnepelhetjük együtt ezt a jeles eseményt, bízzunk benne hogy hamarosan újra magunkba színhatjuk a számunka oly fontos kultúrát.

 

Sz.N.ZS.

FRISS