Intézménylátogatáson a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja évente egyszer intézménylátogatást szervez. Így tavaly a Netta Pannónia Kft., idén tavasszal pedig a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. új telephelyével való ismerkedés történt. Még a fagyos napok egyikén a hajdani kollégiumépületben működő – a hölgyek által csak régi nevén Szociális Foglalkoztatóként emlegetett – vállalat bejárására került sor.

A meglepetés óriási volt! A látogatók ugyan felkészültek arra, hogy a cég új helyre való költözése sokkal jobb körülményeket hozhat, de ekkora változásra nem számítottak. A hatalmas, tágas, világos műhelytermek, a mosolygós, kommunikatív dolgozók egy XXI. századi üzemi világot mutattak be. Rögtön kiderült, hogy a rehabilitációs foglalkoztatás az új helyen a réginél többszörös alapterületen folyik, hogy az összeszerelési bérmunkák nem a megváltozott munkaképességű dolgozók „tengése-lengése” nyomán előállított produktumok, hanem értéket teremtő tevékenység. Beszélgetve a villamos berendezés-, a mechanikai- és egyéb gép összeszerelői munkakörükben tevékenykedő dolgozókkal, szinte mindegyikük nyitottan viselkedett a látogatók „rohama” közepette, tájékoztatást tudott adni arról a munkafolyamatról – és eredményéről – amiben éppen dolgozott.

Öröm volt látni és hallgatni a Lérántné Mátyás Valéria ügyvezető kalauzolásával tartott bemutatót. Minden szavában érezhető volt, hogy a vezetők és dolgozók hisznek a segítségnyújtás erejében, legyen szó munkavállalókról, ügyfelekről, netán partnerekről. A rehabilitációs csoportnál időzve értették meg igazán a Hölgyklub tagjai, hogy a célnak megfelelően mennyire fontos a munkatermenként és feladatonként elkülönülő dolgozók egészségügyi- és munkavállalási képességei szerinti foglalkoztatás.

A varroda tevékenységével már a régi épületben is többször találkoztak a látogatók, de a késztermékek útjának és célba érésének fontossága csak itt volt igazán tetten érhető. Például az, hogy a Münchenben évente rendezett Október Feszt felszolgáló személyzete az itt készülő formaruhában pompázik, meg az is különleges információ volt, hogy hogyan is tudtak ezek a dolgozók 1 hónap alatt ugyancsak Münchenbe a futballstadion VIP részlegébe 500 darab székhuzatot készíteni.

A türkiz zöld és szürke arculati színekben ragyogó termek során át haladva a földszinten működő nyomdalátogatás tette fel az i-re a pontot. A nagyteljesítményű digitális nyomdagépek (fekete és színes nyomás is!) e szakmában szinte mindent tudnak. Nemcsak kötészeti munkákat, díszes meghívók nyomását, de ruhák feliratozását hőpréssel, nagyformátumú szkennelést, no, meg számtalan olyan munkálatot, amely ott fel sem volt fogható. Itt is, és a többi részlegben is korszerű informatikai fejlesztés áll a termelés, de főként a foglalkoztatási rehabilitáció szolgálatában.

A hölgytársaság az intézménylátogatás után emésztgette a látottakat. Először a a helyszín nagyszerűsége került terítékre, hiszen a Hölgyklub tagjai többször is megfordultak a cég előző helyén – a régi börtönépületben – így fel tudták mérni a változás jelentőségét. Azt a tényt is, hogy „valahogyan csak, valamivel foglalkoztassuk” a csökkent munkaképességű embertársainkat, s ebből a bűvös körből kreativitással, odafigyeléssel, emberséggel igenis ki lehetett lépni. Odáig, hogy szakemberek az arra rászorulókat autista szobában tudják pihentetni, gondozni, egészen odáig, hogy itt minden dolgozó igazán embernek érezheti magát. Elismerés jár a cég vezetésének és a város önkormányzata gáláns támogatásának.

Írta: Büki Erzsébet

Fotók: Boa Józsefné