Internetes orvoslás

2020 máj 12

Vírushelyzetben különösen fontos, hogy megválogassuk a hozzánk érkező információt. Ez az orvoslással sincs másként.

Mária Terézia idején született meg az első általános érvényű egészségügyi jogszabály, majd ezután az első tanügyi rendezésben (közismert nevén: Ratio Educationis) a tanítás egyik alapvető funkciója lett a gyermekek egészségügyi nevelése. Ezek az intézkedések már elkezdték a kuruzslók kiszorítását a gyógyításból, akik kedvelt „szakemberei” voltak a népi orvoslásnak.  Csak hosszú, kitartó folyamat árán sikerült a képzett orvosokat föléjük emelni, ma pedig az internet biztosít megfelelő lehetőséget a kontárok számára.

Ha valamilyen testrészünk fáj, akkor valószínűleg felkelti az érdeklődésünket, megpróbáljuk kitalálni, hogy vajon mitől lehet így. Ma már egyszerű az internethez fordulni, ahol beírva pontosan a fájdalom helyét/jellegét, megoldások százait tudjuk megtalálni. Ha éppen az emlegetett fejfájás gyógyítására keresünk rá, akkor ilyen, figyelemfelkeltő (clickbait) címekre bukkanhatunk: „9+1 trükk fejfájás ellen”, „Házi gyógymódok fejfájásra”, „Ints búcsút a fejfájásnak!” Néhol találni valódi orvostól származó írást, azonban többségük összeollózott vagy saját kezűleg gyártott megoldás. A valódi orvoslást azonban ezek nem tudják helyettesíteni. Az önjelölt szakértők megkerülik a tudományosságot, nem törődve azzal, hogy van-e létjogosultsága az általuk leírtaknak. De még mi is képesek vagyunk mindenféle képzettség nélkül diagnosztizálni magunkat – ha nem vigyázunk, akkor tévesen. Eltúlzott példával élve: könnyen juthatunk arra, hogy halálos betegek vagyunk, ha az egyszerű fejfájásunk okát az internetről próbáljuk megtudni. Barátaink, ismerőseink ötletei pedig ugyanolyan hitelességgel bírnak, mint az öndiagnózis.

Gyógyszervásárlással szintén óvatosan kell bánni, hiszen rosszul járhatunk, ha nem biztonságos helyről szerezzük be a szükséges gyógyírt. Ne higgyünk mindenféle reklámnak, ami világmegváltó csodaszert akar eladni! Némely patika már online is kínálja a termékeket, de a hagyományos vásárlási módot is célszerű választani. Vannak kifejezetten gyógynövényekre és abból készült szerekre szakosodott oldalak, boltok, ahol nyugodt szívvel beszerezhetők a szükséges készítmények.

A gyógyuláshoz természetesen nemcsak külső segítség kell, hanem mi magunk is. A legtöbb apró fájdalom, a rossz közérzet még nem jelent borzalmas betegséget, így felesleges is miatta aggódni. Viszont célszerű, hogy biztos forrásból tájékozódjunk, az mindegy, hogy megrögzött „orvospártiak” vagyunk, vagy a természetes megoldásokban hiszünk.

FRISS