Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A .pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig.

Idén ősszel már a második, általános érdeklődésre számot tartó kiadványát adja ki a Neumann Társaság: a korábban kiadott IT biztonsági tankönyvből átlagemberként, autodidakta módon is el lehet sajátítani az internet biztonságos használatához szükséges ismereteket.

A társaság most megjelent ECDL közösségi média tananyag című kiadványa hatvan oldalon bemutatja a közösségi média legfontosabb jellemzőit, előnyeit és veszélyeit, valamint a legfontosabb felületeket a Facebooktól és Instagramtól kezdve, a Youtube-on és a Pinteresten át a LinkedInig. A kiadványt a Neumann Társaság honlapjáról lehet letölteni.

A  Ziegler Tünde és Ferencz Attila ECDL-szakértők által írt és Adamcsik János, az ECDL minőségbiztosítási szakértője által lektorált kisokosból nem csupán a közösségi média alapfogalmait lehet megismerni, de hasznos tippeket és tanácsokat kaphatnak blogoláshoz, podcast szerkesztéshez, saját videók szerkesztéséhez is. Mivel a kiadványt kinyomtatható formátumban tette elérhetővé a Neumann Társaság, az komoly segítséget nyújthat akár az idősebb, az internet világával még csak ismerkedő felhasználóknak azzal, hogy részletesen, képernyőképekkel illusztrált módon magyarázza el az egyes funkciók működését.

Ez azért is fontos, mert napjainkban a kapcsolatépítésnek és az önkifejezésnek már megkerülhetetlen platformjának számít a közösségi média kreatív használata. A kisokos emellett a közösségi oldalak olyan árnyoldalait is ismerteti, mint az oversharing, a túl sok személyes, vagy semmitmondó információ megosztása, vagy akár az internetes trollkodás.

Az IT biztonság közérthetően című tankönyvhöz hasonlóan a ECDL közösségi média tananyag tartalmait is évente frissíteni fogja a Neumann Társaság, a platformok folyamatos változása miatt ugyanis e nélkül ugyanis az ismeretanyag elavulna.

„A Neumann Társaság 2019-ben vezette be közösségi média modult az ECDL-képzésben: az első hetek tapasztalatai alapján a digitális ismereteiket frissíteni vágyó tanárok nagy érdeklődéssel fogadták az új modult. Az ECDL vizsgáztatókat egynapos tréningen készítjük fel  a Közösségi média modulunk képzésére és vizsgáztatására. A nagyfokú érdeklődésre jellemző, hogy ezek a felkészítő alkalmak mindig teltházasak, éppen ezért még októberben és novemberben is folyamatosan indítjuk ezeket” – mondta el dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

A Neumann Társaságról

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a magyar informatika legelső szakmai szervezete, amely közel ötven szakmai közösséget és mintegy kétezer tagot fog össze, sikeres rendezvényekkel, kiállításokkal, könyvkiadással, szakmai véleményadással a hazai számítástechnikai élet meghatározó szereplője, aktív a jövőt befolyásoló területek (robotika, mesterséges intelligencia) építésében is. Az elmúlt évtizedekben a Neumann Társaság kiemelkedő szerepet vállalt a digitális esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudás és az informatikai kultúra terjesztésében. Fontos tevékenységi köre a hazai informatikai szakma értékeinek, történetének, eszközeinek megőrzése, bemutatása. Kiemelkedően sikeres a tehetséggondozás területén, szervezve a legjelentősebb hazai informatikai tanulmányi versenyeket, és a diákolimpiákra készülő csapatok felkészítését is.

1997 óta a Neumann Társaság végzi az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési programjának magyarországi koordinációját kétszáz hazai oktató-, és vizsgaközpontban, ahova napjainkig több mint 500 ezren csatlakoztak Magyarországon, a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen informatikai alaptudást szerezve. Az ECDL, vagyis az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (Európán kívül ICDL) az Európai Unió által is támogatott, a világ százötven országában egységesen használható bizonyítvány, amellyel birtokosa igazolhatja digitális eszközök és szoftverek kezelésében szerzett jártasságát. Magyarországon a Neumann Társaság jogosult a számítógép-használói jogosítványok kibocsátására.