Időjárás-jelentés

2017 máj 10

Időjárás-előrejelzés

Budapest, 2017. május 10., szerda (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Az elmúlt 24 órában lényeges változás nem történt Európa időjárásában. A szárazföld keleti felén húzódó frontrendszer mentén felhős, csapadékos az idő, és ciklon hatására felhősebb az idő a Pireneusi-félsziget felett is. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Közép-Európa irányába magasnyomás nyúlik be. Hozzávetőlegesen a Hamburg-Pozsony-Kijev vonaltól északra továbbra is szokatlanul hideg van, a hőmérséklet csúcsértéke a 10 fokot sem éri el. A kontinens legmelegebb vidéke továbbra is Spanyolország déli fele, ahol 30 fok közelébe melegszik fel délutánra a levegő. Ebben az időjárási helyzetben a következő napokban jelentősebb változás várható: a Nyugat-Európa felett megerősödő ciklon áramlási rendszerében egyre melegebb levegő éri el a szárazföld középső területeit. Csütörtök estig már a Kárpát-medence térségében is jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
—————————————————–
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett szerdán több órára kisüt a nap, a legtöbb napsütés a déli országrészben várható. Csapadék nem valószínű. Éjszaka az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős égre számíthatunk, a középső területeken képződik alacsonyszintű felhőzet. Csütörtökön kezdetben északkeleten, majd napközben egyre több helyen megnövekszik, késő délután meg is vastagszik a felhőzet, de estig csak helyenként alakulhat ki záporeső. Szerdán északon helyenként megélénkül, csütörtökön többfelé megerősödik a déli, délnyugati szél, a Dunántúl nyugati felén viharoshoz közeli széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között valószínű, de az ország északkeleti harmadán 0, -2 fokig is lehűlhet a levegő, talajmenti fagyra pedig az ország keleti felén számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön nagyrészt 19 és 25 fok között alakul.

kf \ bil \ ppd

MTI 2017. május 10., szerda 15:28

FRISS

Camonica- völgy

Camonica- völgy

Az Alpok déli lábánál fekvő völgy Lombardiában Brescia megyében a Tonale-hágó és az Iseói-tó között húzódó gleccser völgy. A völgy világhíres sziklarajzairól,...