Időjárás-jelentés

2017 szept 8

Időjárás-előrejelzés

    Budapest, 2017. szeptember 8., péntek (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Bár az időjárás kontinensünk egészét tekintve még nem öltött egészen őszi jegyeket, a hideg levegő északnyugat felől egyre nagyobb teret hódít meg. A legmarkánsabb hőmérsékleti választóvonalat jelentő hidegfront a Fekete-tenger térségétől a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik, és ettől délre jellemzően 30, északra már inkább csak 20 fok körül alakulnak a maximumok. A front mentén nem hullik nagy területen jelentős csapadék, de Olaszország és az Adria térségében sokfelé előfordul zápor, zivatar. Más a helyzet Európa legkeletibb tájain, az ott hullámzó frontrendszer nagy területen okoz 15-30 mm esőt. A következő napokban további lehűlést okozó ciklonok vonulnak majd át Nyugat-Európán, ezek első tagja a Brit-szigetek és Nyugat-Franciaország területén örvénylik. A nyári meleget legtovább őrző térség az Ibériai-félsziget, ahol nem ritka a 33, 35 fok feletti csúcshőmérséklet, sőt, Córdobában 39 fokot is mértek. Hazánk szombat estig egyre inkább az említett északnyugati ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerül, és alapvetően száraz, de a korábbinál kissé melegebb időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területére szombat estig
—————————————————
A pénteki napos idő után éjszaka a Dunántúlon és az Alföld déli részén is megnövekszik a felhőzet, az Észak-Alföldön, Északi-középhegység térségében marad legtovább derült az ég. Foltokban köd is képződhet. Csapadék nem valószínű. Szombaton a Dunától keletre sok lesz a felhő, csak rövidebb időszakokra süthet ki – főként délután – a nap. Kisebb esőre, illetve késő délutántól keleten egy-egy intenzívebb záporra is számítani lehet. A Dunántúlon csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, és csak kis eséllyel alakulhat ki egy-egy zápor. A déli szél szombaton többfelé megerősödik, Sopron és a Fertő vidékén viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 15 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 29 fok között valószínű.

kf \ bil \ bdó

MTI 2017. szeptember 8., péntek 15:45

FRISS