Időjárás-jelentés

2017 aug 8

Időjárás-előrejelzés 

    Budapest, 2017. augusztus 8., kedd (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Norvégia fölött található az a ciklon, amelynek hatására Skandinávia déli részén és a nyugat-európai országokban többfelé erősen felhős az ég, és eső, zápor, zivatar is előfordul. Közép- és Kelet-Európa időjárását ugyanakkor egy markáns anticiklon alakítja, így ott túlnyomóan napos, eseménytelen az időjárás, csak helyenként fordul elő zápor, zivatar a nappali gomolyfelhő-képződésből. A Mediterráneumban az évszaknak megfelelően továbbra is 35 és 41 fok között alakul döntően a csúcshőmérséklet. A kontinensen azonban nem itt van a legmelegebb, hanem a Kaszpi-tenger mentén a Volga torkolatától délnyugatra, ahol 42, 43 fokig emelkedik délutánra a maximum. Az északi államokban 20, Nyugat- és Közép-Európa legnagyobb részén 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb, száraz levegő áramlik; visszatér a kánikula.

Várható időjárás az ország területén szerda estig
————————————————-

Túlnyomóan napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel, de a Dunántúl északnyugati részein késő délutánonként lehetnek kissé felhősebb körzetek is. Csapadékra jó eséllyel sehol sem kell számítani, de szerda késő délután, este az Alpokaljára Ausztria felől kis valószínűséggel besodródhat esetleg egy-egy zápor, netán zivatar. A déli, délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de kedden az Észak-Dunántúlon még élénk széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20 fok között valószínű, de főként az északi völgyekben ennél néhány fokkal hűvösebbre számíthatunk.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 31 és 38 fok között valószínű, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

kf \ bbsg \ gkp

MTI 2017. augusztus 8., kedd 16:53

FRISS