Időjárás-jelentés

2017 jún 15

Időjárás-előrejelzés

Budapest, 2017. június 15., csütörtök (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
A szárazföld középső részén anticiklon hatására egyelőre csendes, többnyire napos az idő, délutánra 22, 30 fok közé melegszik fel a levegő. Európa keleti, valamint északnyugati részén ugyanakkor ciklonok helyezkednek el. Emiatt a Kelet-európai-síkság északi felén sok a felhő, több helyen is kialakul zápor, zivatar, sőt tartós eső is, és a hőmérséklet csúcsértéke ezeken a helyeken még a 15 fokot sem éri el. A Brit-szigetek felett egy hidegfront húzódik, ezért arrafelé is több helyen fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Arrafelé 20 fok körüli a délutáni hőmérséklet. A mediterrán térségben tombol a nyár, szinte zavartalan a napsütés, és a legtöbb helyen 30, sőt Spanyolországban 35 fok feletti csúcsértéket mérnek. A következő 36 órában Közép-Európában leépül az itt található anticiklon, ezzel párhuzamosan a Brit-szigetek felett épül ki magas légnyomású zóna, amelynek peremén pénteken hidegfront éri el hazánkat.

Várható időjárás az ország területén péntek estig
————————————————-
Reggelig nagyrészt derült időre számíthatunk, hajnalban nyugat felől kezdődik felhősödés, az északnyugati határvidéken már lehet zápor, zivatar. Napközben nyugat felől másutt is megnövekszik, majd kora délutántól északnyugat felől csökken a zárt felhőzet, de zavartalan napsütés ezt követően sem lesz, ugyanis gomolyfelhők képződnek. Délelőtt még inkább csak a Dunántúlon, délután másutt is több helyen valószínű zápor, zivatar, sőt egy-egy heves zivatar is kialakulhat – legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon. Pénteken napközben többfelé megerősödik az északnyugatira, nyugatira forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 17 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23, 30 fok között várható.

kf \ bil \ bpt

MTI 2017. június 15., csütörtök 16:03

FRISS