Hogyan javítsuk az anyagcserénket?

2017 ápr 14

Számos módon tudunk beavatkozni anyagcserénk működésébe anélkül, hogy tudnánk róla – most ezek közül részletezünk néhányat, és egyúttal tanácsokat is adunk a helyzetek feloldására.

Ne hagyjuk el a tejtermékeket
A McMaster University felmérése szerint mindazon nők, akik napi 3-7 adag tejterméket fogyasztottak, több zsírt égettek el és több izomtömeget szedtek fel, mint ennél kevesebb tejterméket fogyasztó nőtársaik. A tejtermékek rengeteg savót és kazeint tartalmaznak – a savó a proteinszintézis mértékét növeli, ami által több izmunk lesz, a kozein pedig a proteinbomlást szünteti meg, és segít megtartani izomtömegünket. Ha naponta legalább háromszor eszünk tejet, sajtot, joghurtot vagy más tejterméket, gyorsabban alakulnak ki izmaink, ezek pedig segítenek abban, hogy anyagcserénk is megfelelő legyen.
A szénhidrátokat se felejtsük el
Edzés során izmaink glikogént vesznek fel testünk szénhidrátraktáraiból. Ha nem fogyasztunk elég szénhidrátot, glikogénszintünk alacsony lesz, emiatt pedig nem fogunk tudni intenzív edzéseket folytatni. Kevesebb kalóriát fogunk égetni és testünknek sem lesz annyi energiára szüksége az edzések utáni regenerálódáshoz. Tanácsos lehet tehát minden étkezéshez egy tenyérnyi adag szénhidrátot fogyasztani, legyen az barna rizs, zabpehely vagy édesburgonya.

Ne éljünk melegben
A National Institutes of Health egy felmérése szerint szerencsés lehet 19 Celsius fokra hűtött hálószobában aludni – az ilyen környezetben egy hónapig megfigyelt résztvevők ugyanis megduplázták barna zsírszövetüket. Ez a zsírszövet nem tárolja a kalóriákat, hanem elégeti azokat, hűvösebb környezetben pedig aktivizálódik, hogy melegen tarthasson minket. Úgyhogy minél aktívabb ez a szövet, annál több kalóriát égetünk napközben.

Ne mellőzzük a jódot!
Lehet, hogy a tengeri só finomabb az asztali sónál, de nincsen benne jód – pedig az anyagcserénket is szabályozópajzsmirigyennek révén működik, jód hiányában nem képes hormonokat termelni, anyagcserénk pedig bedőlhet. Fogyasszunk inkább jódozott sót – egy negyed teáskanálban napi jódszükségletünk fele található. Emellett fogyasszunk jódban gazdag természetes ételforrásokat is: algát, rákot, tojást!

Szokjunk vissza a dióra
Ne csak rizspufikat és hasonló alacsony kalóriatartalmú snackeket együnk, hanem szokjunk vissza a csonthéjasokra. Az ezekben, főként a dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis kihatással vannak a zsírégetésre, úgyhogy ha több diót eszünk, több kalóriát is tudunk égetni napközben. És hogy mennyit? Naponta egy kisebb tenyérnyi adag pont megfelelő lesz!

Időzítsük megfelelően az edzésünket
Anyagcserénk szempontjából a napsütéses órák roppantul fontosak, úgyhogy ha tudjuk, időzítsük az edzést vagy legalább egy ébresztő, átmozgató futást a kora reggeli órákra. A Northwestern University kutatói szerint akik képesek a reggeli napsütést ilyen módon élvezni, azoknak alacsonyabb a testtömeg-indexe. A korai napsütés ugyanis beállítja életritmusunkat – ez pedig kihatással van arra is, hogy hogyan alszunk, mennyit tudunk enni és mennyi energiát égetünk el.

 

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/hogyan_javitsuk_az_anyagcserenket/20150813165805

FRISS