Hitelminősítés – Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

2017 máj 11

Világgazdaság-Magyarország-hitelminősítés

London, 2017. május 11., csütörtök (MTI)

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a május 12-ére kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése. A Fitch – ha végrehajt bármilyen módosítást – a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.
A cég az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után november 10-én kerül sorra ismét.
A Fitch egy éve, tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A cég egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a  folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Uniótól érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.
A magyar államadósságra tavaly megállapított “BBB mínusz” besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.
Legutóbb, tavaly novemberben a Moody’s minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, és azóta mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar besorolást.
A Standard & Poor’s tavaly szeptemberben sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot, a hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon úgy, hogy előtte nem javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását az azóta is érvényes stabilról.
A Fitch tavaly májusi és a Standard & Poor’s szeptemberi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody’s hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A befektetési társaságok ugyanis általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e.
Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát a Standard & Poor’s kezdte február végén, változatlan stabil kilátással megerősítve a “BBB mínusz” magyar államadós-besorolást.
A Standard & Poor’s két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.
A Moody’s idei menetrendjében Magyarország március 3-án szerepelt először, de a cég akkor nem vizsgálta a stabil kilátású, “Baa3” szintű – az S&P és a Fitch besorolásával azonos – magyar államadós-osztályzatot, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.
A Moody’s felülvizsgálati listáján Magyarország legközelebb július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.
A hitelminősítők számára mindazonáltal nem kötelező a kijelölt felülvizsgálati időpontokban bármilyen lépés bejelentése.
Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

gke \ gjé

MTI 2017. május 11., csütörtök 12:24

FRISS