HÍREK A KÖNYVTÁRBÓL – HALIS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR

2020 Már 23

Könyvtárunk által digitálisan hozzáférhetővé tett, érdekes, értékes kanizsai tartalmakra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Nagykanizsai olvasni való

Ma is aktuálisnak tűnő gondolatokkal indítja mondandóját a nagykanizsai ipariskolai értesítők 1943-44-es tanévéről szóló kötetének elején az iskola tanára.

Miért nincs helyesírás? A helyesírás nemtudásának kérdése a magyar közösség egyik fontos problémája, mert nem csak az iskolák apró népe nem tud helyesen írni, hanem általában a felnőttek sem.
Az okot keresve látjuk, hogy a helyesírás nemtudásának egyik alapvető oka a nagy felületesség.
Különösen a mai élet a gyors munkát kívánja.
Ennek a gyors, nagyolt munkának a következménye, hogy akár az iskolás, akár a felnőtt, nem tartja szükségesnek kitenni a pontos ékezeteket.
Nincs helyesírás, mert igen sok esetben nem tartja be azt a sajtó sem. Tessék elővenni a napilapokat és ebből a szempontból felülvizsgálni!
Nem tudom, hány alkalommal adnánk elégtelent a helyesírásért, különösen pedig a magyartalan kifejezésekért. A sajtó pedig hat. Sokszor egyedüli tanácsadó.
Nincs helyesírás, mert a hirdetővállalatok, cégtáblákat készítő iparosok, kisebb magánhirdetők, nem tartják be, illetve nem kívánják meg a helyesírási szabályokat.

A fenti indító részlettel kedvet szeretnénk csinálni a kötet és általában a helyi évkönyvek (értesítők) lapozgatásához.

FRISS

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit (Nemours, 1949. augusztus 13. –) francia kötéltáncos. 1974. augusztus 7-én egy 200 kilogrammos acélkábelen egyensúlyozott a Világkereskedelmi...

Korinthoszi-csatorna

Korinthoszi-csatorna

A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú mesterséges víziút Görögországban, az Égei-tenger és a Jón-tenger között, amelyet a Korinthoszi-földszoros...