Gyerekjóga – játékos mozgásfejlesztéssel az egészségért

2019 szept 30

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, ami nem véletlen, hiszen az erőt, rugalmasságot, egyensúlyt és állóképességet egyaránt fejleszti, mindemellett a lelkünknek is jót tesz.

A jó hír, hogy már egész pici korban el lehet kezdeni a gyakorlást, a gyerekjóga megalapozza a gyerekek egészséges életét testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. A gyerekjóga nem felnőttjóga, és nem is egy sport, hanem egy olyan érzelemközpontú mozgásforma, ami mesélve, játékosan vezeti be a kicsiket a jóga világába, így fejlesztve az érzelmi intelligenciájukat. Azáltal, hogy hozzájárul az érzelmek megéléséhez és kifejezéséhez, segít oldani az elfojtott érzelmeket és oldja a feszültséget. Fejleszti még többek között a mozgást, a percepciót, a memóriát, az egyensúlyt, a figyelmet és a pozitív gondolkodást. A rendszeresen jógázásnak köszönhetően a gyerekek hajlékonyabbak és erősebbek lesznek, javul a testtartásuk.
Ha szeretnék megtapasztalni a gyerekjóga pozitív hatásait, látogassák meg Budáné Józsa Szilvi jóga foglalkozásait! Az órára bármilyen kényelmes ruházat megfelelő, amiben a gyerek jól érzi magát. A HSMK balett termében szőnyegen jógáznak a gyerekek, így cipő és matrac nem kell, a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket Szilvi biztosítja. Az órák 35 (ovisoknak) és 45 (iskolásoknak) percesek, amik mindig köszöntéssel és bemelegítéssel kezdődnek. Ezt követik az ászanák és a légző gyakorlatok, lezárásként pedig a relaxáció és az elköszönés. Mindezt persze játékos, mesés, mondókás keretben, hiszen a mese és a játék segítségével ismerik meg a gyerekek a testtartásokat, az ászanákat. Ennek kapcsán Szilvi elárulta, hogy a testtartásoknak növény vagy állatnevet adnak, de lehetnek ezek tárgyak, mesealakok, természeti jelenségek. Hol az erdőben, hol a mezőn kirándulnak, és így találkoznak ezekkel az élőlényekkel, vagy jelenségekkel és végzik el a pózokat.
Szilvi már 19 éve dolgozik általános iskolai tanárként, és hogy hatékonyabban tudjon segíteni a gyerekek problémáin, fejlesztőpedagógus lett. A legkedvesebb területévé a mozgásfejlesztés vált, mivel elmondása szerint a mozgás a tanulás minden oldalára hat, mellette formálja a személyiséget és hat a lélekre, érzelmekre is. Innen már egyenes út vezette a gyerekjógához, amihez legfőbb motivációt a kisgyermekei születése adta, hogy segíthesse mozgásfejlődésüket a jóga által. Szilvi számára a legnagyobb öröm, amikor a foglalkozás végén megölelik a gyerekek, rajzokat készítenek, és mesélnek az élményeikről.

FRISS