Létezik egy falu, aminek a csodájára jár az egész világ, nem is véletlenül, hihetetlenül szép, ráadásul nem olyan, mint a többi megszokott kis falu, itt ugyanis nincsenek utak, mindenki csónakkal közlekedik! Egy újabb bakancslistás hely, ahova el kell jutnom!

Giethoorn egy nagyon különleges kis falu, itt minden lakó szoros kapcsolatban él a vízzel és a természettel, ugyanis a több száz éves nádfedeles házakat csak vízen lehet megközelíteni, nincsenek utak. A lakók a legtöbb ügyeket csónakkal intézik, amíg mások bepattannak a kocsiba, és elmennek boltba, Giethoorn lakói beülnek egy csónakba és úgy indulnak meg, kikötnek a vegyeskereskedés mellett, majd bemennek vásárolni.

A falu utcáit csatornák képzik, így nincs is más lehetőség, csakis csónakkal elindulni. Van olyan kis sziget is a faluban, ahol egyetlen egy házat találunk. A csatornák találkozásánál útjelző táblák mutatják, hogy merre kell mennünk és létezik olyan kereszteződés is, ahol tükör segít a kanyarodásban. Nézzétek végig mesés galériánkat, melyben megmutatjuk Giethoorn páratlan szépségét!

Giethoorn-t legtöbben Velencéhez hasonlítják, nem tévednek nagyot, mivel mérete nagyjából akkora, mint a romantika fővárosáé. Itt azonban nincsenek hatalmas, emeletes házak, zajos üzletek, a csend uralkodik szinte mindenhol, megcsodálhatjuk a természet szépségét, és a legnagyobb zajt a madarak csicsergése jelenti. A csatornákon azonban viszonylag nagy a forgalom, de itt sem kell nagy hangzavarral számolni, ugyanis a lakók elektromos motorral felszerelt hajókat illetve ladikokat használnak.

A kis falu egyébként Hollandiában, Amszterdam és Groningen között található, Giethoorn mellett megtalálhatjuk a Weewibben–Wieben Nemzeti Parkot is, ahol rengeteg csatorna vár minket, sok madarat láthatunk a tórendszerben. A faluból természetesen rengeteg vízitúra indul, de alkalmunk nyílik ladik bérlésére is, fedezzétek fel a környéket egyedül, sokkal izgalmasabb! Akkor sem kell megijedni, hogyha megéheztek, az összes vendéglátóegység el van látva kikötővel.

A falu legnagyobb részén nem lehet közlekedni autóval, mindenki kerékpárral vagy ladikkal járja az utakat, a bringaúton például el sem férne egy kocsi, olyan keskeny. Érdekesség az is, hogy tényleg mindenki, még a postás is csónakkal közlekedik. A kis faluban összesen 2500 ember él, a csatornák felett 180 híd köti össze a szárazulatokat. Télen sem esnek kétségbe a falu lakói.

A nagy hidegben azért előfordul, hogy a csatornák befagynak, ekkor a csónakokat természetesen kiemelik, és korcsolyát csatolva indulnak meg a nagy bevásárlásra. A csatornák vize egyébként nem mély, átlagosan másfél-két méterrel lehet számolni. A falu közkedvelt turistacélpont, hogyha Amszterdamban jártok, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni ebbe a varázslatos faluba is!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/giethoorn.html