Fontos tudnivalók a mesterséges édesítőkről

2017 szept 10

Az édesítőszerek használata mindenkinek csábító, aki felesleges kalóriák nélkül szeretné élvezni az édes ízeket. Ugyanakkor ezekről a mesterséges ízesítőkről sok mindent hallani – vajon mi lehet az igazság az egészségre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban?

Becsapják az ízlelőbimbókat
Az édesítők, még a természetesek is, mint a növényi alapú stevia, több százszor édesebbek a cukornál. Kutatások szerint pedig emiatt akik rendszeresen használják, kevésbé fogják érezni az ételek, például a gyümölcsök természetes, édes ízét. Így sokkal jobban fogják kívánni az édes ízeket, és sokkal nehezebben tudnak majd ellenállni a cukor kísértésének.

Becsapják a bélrendszert
Ha szuperédes, mégis rendkívül alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk, akkor bélrendszerünk “összezavarodik”. Az édes íz az agyon át olyan üzenetet küld a belekbe, mely szerint valamilyen kalóriadús étel érkezése várható – ha ez elmarad, akkor a beérkező táplálékot az emésztőrendszer és a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani. Emiatt pedig a testnek problémái lehetnek az éhségérzet, illetve az étvágy szabályozásával.

Összezavarhatják a hormonokat
Az édesítőszerek fogyasztása hatással van az inzulintermelésre. Ha valami édeset eszünk, még ha nulla is a kalóriatartalma, testünk ugyanúgy inzulint szabadít fel, mintha egy több száz kalóriát tartalmazó, cukros süteményt fogyasztottunk volna el. Az inzulinkibocsájtás hatására megemelkedik a vércukorszint, amitől éhesek leszünk. Ha valaki túl sok édesítőt eszik, egy idő után számíthat arra, hogy e miatt a hatás miatt gyakrabban lesz éhes és több ételt fog kívánni. Ilyenkor pedig komoly akaraterőre van szükség, hogy ne vigyük be valami mással az édesítőszerekkel “megspórolt” kalóriákat.

Az édesítők a kávéban is kiválthatják a cukrot

Növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét
Több kutatás is igazolja, hogy akik rendszeresen fogyasztanak diétás üdítőket, azok számára nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az ilyen italok sok mesterséges édesítőt tartalmaznak. A Texas Egyetem kutatásából pedig kiderült, hogy a diétás üdítőket fogyasztók között 65 százalékkal több a túlsúlyos, mint azok között, akik nem isznak ilyesmit.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS