Férfi kézilabda Európa-bajnokság – Vereség Svédországtól

2020 jan 22

A magyar válogatott hat gólos vereséget szenvedett Svédországtól az Európa-bajnokság középdöntőjének 3. fordulójában. Szerdán a portugálok ellen lép pályára Gulyás István együttese, ha a csapat pontot szerez Portugália ellen, biztosan részt vehet az olimpiai kvalifikációs tornán.

Férfi Eb, középdöntő, 3. forduló, 2020. január 21. (kedd):
MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 18-24 (9-10)
Malmö, játékvezetők: Vaclav, Jiri.

MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 2 (1), Bánhidi 3, Bóka 1, Fekete 1, Győri 2, Hornyák, Ligetvári 1, Máthé 3, Nagy 1, Rosta, Sipos, Szita 4, Tóth, Ubornyák.

Edző: Gulyás István.

SVÉDORSZÁG: Appelgren, Palicka (kapusok), Arnesson 1, Chrintz 1, Darj, Ekdahl 1, Gottfridsson 5, Henningsson, Jeppsson, Lagergren 3, Nilsson 4, Nilsson 2, Pellas 5 (1), Pettersson 2, Pettersson, Tollbring.

Edző: Martin Boquist.

Kiállítások: 6, ill. 0.
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/1.
PORTUGÁLIA-SZLOVÉNIA 24-29 (15-14)
NORVÉGIA-IZLAND 31-28 (19-12)

Svéd akcióval indult a találkozó, Mikler pedig bemutatta az első védését, a túloldalon pedig Szita szerezte a mérkőzés első három találatát. Majd egyre nehezebben jutottunk helyzethez, több eladott labdánk volt az első negyedben, bajban voltunk Bánhidi megjátszásával. Mikler jól ismerte a svédek gondolatait, ma is sokat segített a kapuban, óriási bravúrokkal védte az ellenfél lövéseit. Nem volt hatékony a támadójátékunk, de a svédek is nehezen szereztek találatot a felállt falunk ellen. Több mint tíz perce nem lőttünk gólt, Applegren hárította a magyar próbálkozásokat, így egyenlíteni tudott a svéd válogatott. A tízperces gólcsendet Ligetvári szakította meg, a bal felső sarokba pattintotta a labdát. A 23. percben Nilsson lőtt nagy gólt, először vezetett Svédország. Felváltva estek a gólok, de a szünetig nem tudtuk visszavenni a vezetést, egy gólos hátrányba kerültünk a félidőre.

Mikler ott folytatta, ahol abbahagyta az első felvonásban, már a tizedik védését mutatta be, Szita pedig egy bombagóllal nyitotta a második félidőt. A svédek már kettővel is elléptek, a mérkőzés során először. Többször is volt lehetőségünk az egyenlítésre, de hol eladtuk a labdát, hol a kapufát találtuk el. Tizennégy perc telt el a második félidőből, amikor Máthé lőtt nagy gólt, ezzel sikerült végre egyenlíteni, ám mindig volt egy svéd válasz. Továbbra sem érkezett a nagy áttörés, kimaradtak a magyar helyzetek, nem tudtuk megbontani a svéd védelmet. A végére jól megszórta az ellenfél a magyar kaput, zsinórban hat gólt lőtt, így hat gólos vereséget szenvedett a magyar csapat.

Gulyás István– Kicsit fásultabbak voltunk, mint legutóbb. Támadásban akadozott a gépezetünk, látszott, hogy nem találtuk a megfelelő távolságot, pontatlanok voltak a lövések, ez elbizonytalanította a csapatot. A védekezésünkre összességében különösebb panasz nem lehetett, ez a 24 gól nem a világ vége. A szünetben megbeszéltük, hogy mindenki tegye a megszokott dolgát, senki ne érezzen terhet a vállán, hisz ők jutottak el idáig, ők szerezték ezeket a sikereket, így élvezzék is ki ezeket a pillanatokat. Arra kértük a játékosokat, hogy mosolyogjanak úgy, mint eddig.

Mikler Roland– A védelmünk szerintem továbbra is jól működik, sajnos most elöl nem mentek be azok a szituációk, amik eddig bementek. A hat gólos vereség ellenére nagyon jó mérkőzést játszottunk, és az ilyen meccsekre is nagyon nagy szükségünk van, ebből is tanulni fogunk rengeteget. Azt éreztem a svédeken, hogy nagyon bizonyítani akartak hazai közönség előtt, de mi is ugyanúgy akartuk ezt a mérkőzést, de a hibák sajnos ezt most elnyomták. Most minél gyorsabban, minél többet kell pihennünk a holnapi mérkőzésre.

A középdöntő csoport állása: 1. Norvégia 8 p (+19), 2. Szlovénia 6 p (+9), 3. Magyarország 4 p (-6), 4. Portugália 2 p (-4), 5. Izland 2 p (-9), 6. Svédország 2 p (-9)

A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a 3. helyezett az Európa-bajnokság 5. helyéért léphet pályára.

A további program:
2020. január 22. szerda
16:00 Portugália-Magyarország (Tv: Sport1)
18:15 Norvégia-Szlovénia
20:30 Izland-Svédország
A magyar férfi válogatott kerete Svédország ellen:
Kapusok: SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém), MIKLER Roland (MOL-Pick Szeged)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), TÓTH Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), FEKETE Bálint (Liberbanc Cuenca, spanyol), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), UBORNYÁK Dávid (HE-DO B.Braun Gyöngyös)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: LIGETVÁRI Patrik (Logrono La Rioja), NAGY Bence (FTC-HungaroControl), SZITA Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélső: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE)
Szövetségi kapitány: GULYÁS István
Edző: Chema RODRIGUEZ
Csapatmenedzser: NAGY László
Kapusedző: POROBIC Haris
A svéd válogatott kerete:
Kapusok: Andreas PALICKA (Rhein-Neckar Löwen, német), Mikael APPELGREN (Rhein-Neckar Löwen)
Jobbszélsők: Daniel PETTERSSON (SC Magdeburg, német), Valter CHRINTZ (Kristiandstad)
Jobbátlövő: Albin LAGERGREN (SC Magdeburg)
Irányítók: Jim GOTTFRIDSSON (SG Flesnburg-Handewitt, német), Linus ARNESSON (Bergischer HC, német)
Beállók: Andreas NILSSON (Telekom Veszprém), Max DARJ (Bergischer HC), Fredric PETTERSSON (Montpellier, francia)
Balátlövők: Philip HENNINGSSON (Kristianstad), Simon JEPPSSON (SG Flesnburg-Handewitt), Kim EKDAHL du RIETZ (PSG Handball, francia), Lukas NILSSON (THW Kiel, német)
Balszélsők: Jerry TOLLBRING (Rhen-Neckar Löwen), Lucas PELLAS (Lugi)

Szövetségi kapitány: Kristjan ANDERSSON

Forrás: MKSZ

FRISS